Kuşlar Yasına Gider
2023 2. kitabı
Okunma: 26 Ocak 2023 10:49
Kitap da genel olarak iki ana karakter ön plandadır diyebiliriz. Birincisi ismini sanını tam olarak göremediğim aynı zamanda hikayenin anlatıcılığını üstlendiği yazar olan karakterimiz, ikincisi ise bu karakterin babası olan Aziz Bey. Hikaye genel olarak Aziz Bey'in üzerinde yoğruluyor bir çok vermek istenen mesaj bu karakter üzerinden veriliyor. Aziz Bey'in oğlu aynı zamanda hikayenin anlatıcısı olan yazar karakterimiz babasının çocukluğundan bu yana elde ettiği bütün gözlemlerini ve hayatı nasıl yaşamak istiyorsa o şekilde yaşadığını hatta kendi hayatını tecrübeler üzerine değil tercihler üzerine kurduğunu anlatıyor. Şoför olan Aziz Bey bir kaza sonucu mesleği bırakıyor, belli bir zaman sonra hastalığa yakalanıyor. Kitap da tam olarak bu kısımdan başlıyor daha sonra hayatının hastalığın sekteye uğratmayan kısımdan başlayarak günümüze kadar Aziz Bey'in hayat hikayesini görüyoruz. Onun hayat hikayesinde genel olarak hırsların ve isteklerin insanların iradesini nasıl yönetebileceğini görebiliyoruz. Hikâyeye genel olarak bakarsak bu şekilde yorumlamak kroki bakışı gibi olabilir. Yalın diliyle, sıkmayan betimlemeleriyle, olağanüstü duygu gecirimleriyle mükemmel sayılabilecekken sizi sadece olay örgüsü kısmında doyurmayabiliyor. Eğer olay odaklı, kurgu bakımından serim düğüm çözüm üçlemesi arıyorsanız bu kitap sizi sıkabilir. Şahsi düşüncem bende olay odaklı bir okur olduğum için okurken sıkıldım diyebilirim ama yazar kitap boyunca anlatmak istediği ölüm duygusunu o kadar güzel anlatmış ki ne kadar sıkılsam da o dile kapılıp kitabı tamamladım. Dipnot; Kitabı okurken kitabın ismini bir çok kez anlamdırmaya çalıştım fakat ilerleyen bölümlerde ana karakterin dinlediği bu isimde bir türkü olarak gördüm ve o türküyü dinlerken dinleyicilerin yorumlarında şunu gördüm. - KUŞLAR YASINA GİDER ; Anadolu da vefat edenin arkasından okunan Yasin Süresinden dolayı türkü de ölümden bu şekilde bahsedilir.
Yaşam ve Ölüm
Kuşlar Yasına GiderHasan Ali Toptaş · Everest Yayınları · 202022,1bin okunma