···Okunma: 26 Ocak 2023 16:12 İnsanlar neden böyle? Neden böyle acımasızdır, menfaatçidir, yalnızca kendini düşünür insan?
Kitabı okuduktan sonra buradaki incelemelere baktım. Ama bu kitabı görmedim ben incelemelerde. Bir kitap gördüm, sayfalarıyla, yazılarıyla bir kitap.. Hiçbirisi gerçek değildi ki..
Bir kitabın gerçek olması için ne gerekir? Bence anlayış gerekir, duygular gerekir. "Sadist" romanında yazar önündeki sayfaya bakıyordu ve herşey yok oluyordu, bizim bir şeye kitap demek için ihtiyaç duyduğumuz herşey.. Sadece bir delik kalıyordu. Ama o delikte neler, neler vardı...
Buradaki incelemelerde o anlayışı bulamadım ben. Daha çok pazarlama vardı, nasıl yazsam daha çok okunur düşüncesi vardı. Hele bazı kitapları para kazanmak için yorumlayanların incelemelerine bakmaya bile korktum.
Şimdi diyeceksiniz ki, kendin çok güzel mi yazıyorsun? Hayır, yazmıyorum. Benim yazdığım inceleme bile değil ki. En kısa sürede şikayet edilip silinmesi gerekir. Ben sadece kitabı okuyup bitirdikten sonra içimde kalan acıyı, bir de insanların yazdıklarına bakıp umduğumu bulamayışımın acısını döküyorum.
.. Az önce anlayış dedim, kitapta olması gereken şey diye. Hem yalnızca kitapta olması gerekmez ki, insanda da olmalıdır. Peki, var mı? Harbiden, var mı? Var yani, çoğu insanın suçunu başkalarının da üzerine atamam.
Bu kitapta da öyle insanlar vardı. İki türde de vardı, iyi de, kötü de..
Kitapta iki arkadaş vardı, hep bir birini kollayan, diğerinin yanında olan. Bir de bunu anlamayan, normalde insanların böyle olmadığını söyleyenler vardı. Kötüler vardı!..
Neden böyle yaptın, bu kadar üzdün ki beni? Bunu yapmaya hakkın yok, bir insanı kederlendiremezsin! Çünkü sen bir kitapsın. Kitaplar öyle yapmaz mı, yani insanları mutlu etmez mi? Onların boş vakitlerini doldurmak için yok mudur kitaplar?
Lütfen beni boş ver, sitem sevgiden doğarmış. Boş laf olduğunu biliyorum, bahane arıyorum kendimce. Seven sevdiğine kıyamaz ki.. Ya da kıyabilir mi? Başkaları kıymasın, sevdiğini üzmesin diye kendi sevgisini feda edebilir, değil mi?..
Neyse, "incelemem"le 1000kitap'ta yer kapladığım için özür dilerim. İçimi dökmek zorundaydım..