Sineklerin Tanrısı
2023 5. kitabı
Okunma: 27 Ocak 2023 05:02
Yazarında bahsettiği gibi klasik başlayan sonra akışı değişen alegorik bir eser. Atom çağı çocukları bir talihsizlik ve hayatta kalma mücadelesi. 6-12 yaş arasında İngiliz çocuklar önceleri şakınlık, oyunlar, açlık… Sonra güç savaşı büyüklerden öğrenilmiş sonu bilinmeyen yöntemler ve insan doğası öldürme güsüdü, kötülük… İkinci dünya savaşından korumak için götürülen çocukların uçağı bir adaya düşüyor. Sayıları bilinmeyen (sadece) erkek çocuklarından oluşan sayıları bilinmeyen bir grup çocuk. Ralph akıllı iyimser ve doğuştan önder bir çocuk. Adını hiç bilmediğimiz domuzcuk kilolu gözlüklü nefes nöbetleri geçiren astımlı fakat sağ duyulu ve çocuklar arasında en zekisi. Deniz kabuğu paramparça olana dek sürekli karşımıza çıkar demokrasiyi yansıtan güzel bir detay. Jack, kötülüğe kolay yönelebilen zorbalık yapabilcek gücü olan önde olmayı seven bir çocuk. Roger saf kötü bir çocuktur. Ve öldürme güdüsüyle hareket eder. Diğer çocuklara fiziksel şiddet uygular ve onları korku içinde yaşamalarına sebep olur. Pigg ve Simon adaletli iyimser sezgileri kuvvetli çocuklardır. Özellikle Pigg toplantılarda deniz minaresi kimdeyse onun konuşmasının dinlenemsini sık sık hatırlatırdı. Simon ise her zaman olgun inanç noktasında kendinden emin ve korkusunu hiç hissetmediğimiz kişilikte gerçek bir iyi. Küçükler ve diğerleri de var. Durumun ciddiyetini kavrayınca çocuklar temel ihtiyaçlara yönelir. Açlık barınma vs. İlk kırılma kendilerinin adada olduğunu belirtmek için yakılan ateşin sönmesi ve donuz avıyla sonuçlanan o gün başlar. Çünkü gemiye haber verebilme imkanları bitmiştir. Gemi gitmiştir. İç karmaşadan çıkan huzursuzlukla çocuklar iki gruba ayrılır. Ve düşmanlık büyür. Canavar sandıkları ölü paraşütçü ve rüzgarda havalanan paraşüt adaya büyük korku salar. Maalesef Simonu arkadaşları canavar zannederek öldürürler ve bu durumu ört pas ederler. Gözlüğünü çaldıkları Domuzcuk Ralph ile beraber başka seçenekleri kalmadığı için barışmaya karar verirler… Rogerin yüksekten yuvarlağını kayalar netcesinde Domuzcuk kayalardan yuvarlanarak acı bir şekilde ölür. Tek başına kalan Ralph gizlenir Jack ve grubu onu öldürmek için büyük bir ateş yakarlar ve bu ateş kontrolden çıkar… Ateşi fark eden gemi kıyıya yanaşır ve çocukları kurtarır. İkinci dünya savaşının izleri karamsarlık gaddarlık öldürme güdüsü çok net yansıtılmıştır. İlginç olan ise bir grup çocuğun, yetişkinlere yakışır şekilde birbirlerine zarar vermeleri, iç güdüsel olarak iyinin iyi kalması, kötünün kötülüğünün ortaya çıkması şaşırtıcı ve içten içe okuyucuyu üzüyor. Uygar kurallar, yasaların yaptırım gücü olmadığında vahşilik kaplıyor. Kitabın son sözü gerçekten çok güzel hem okuyucunun kaçırabileceği detaylara değinmiş, hem analizler verilmek istenen mesajlar açıkça ifade edilmiş hemde yazar hakkında fikir sahibi olunuyor. Okumadan kalmış yetişkinlere okumalarını tavsiye ederim. Adanın ilk günlerinde cennet olan ada artık bir cehennemdir.
Modern Klasikler Dizisi
Sineklerin TanrısıWilliam Golding · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 202597,5bin okunma