Eylülden daha ne beklenir? Eylül, malum ya, hüzün ve matem ayıdır.
2023 1. kitabı
Okunma: 28 Ocak 2023 23:36
Yasak aşk adında yazılmış kurgu roman; Aile kavramı, mutsuz evlilikler,ahlaki değerler, insani duygular ve dönemin İstanbul yaşamınıda derinlemesine işlemekte, kişilerin psikolojilerini detaylı olarak inceleyerek bizi o karekterlerle resmen bir bütün haline getirerek kusursuz bir eser ortaya koyulmuş. Her şey Süreyya’nın aile köşkünden sıkılıp Suat’la kendilerine Boğaziçi’nde aldıkları yalı ile başlıyor. Taşındıktan sonra Süreyya’nın kuzeni ve yakın arkadaşı Necip sık sık ziyarete gelir. Süreyya deniz aşkından kendine sandal alıp günün büyük vaktini denizde geçirirken, Necip ile Suat piyano çalıp muhabbet ederler. Necip kadınlara karşı nefret ve güvensizlik içindeyken, Suat’ın zarif, ince yumuşak huylu halleri Necip’i baya etkiler. Yalıya olan ziyareti artar.Necip’in her geçen gün Suat’a olan hayranlığı artar ve bu zamanla aşka dönüşür. Suat’ta Necip’in ona olan aşkını farkına vardıkça böylesine güzel sevilmeye karşılık verir. Ve büyük bir aşk başlar. Kitabın genel konusu bir ihanetin olması ama gerçek bir aşkla yoğunlaştırılarak anlatılması ihaneti dahi unutturuyor. Kitabı okurken, eski İstanbul’un yaşam tarzına, o dönemin kıyafetlerine, yalılarda hüküm süren aile hayatının tüm ayrıntılarına ve en önemlisi bir aşkın hissettirdiği ve yaptırdığı eylemlere şahit oluyorsunuz. Kitapta yer veridiği psikolojik tahliller oldukça yerinde. Ancak okurken bu durum sizi biraz sıkabilir ki ben yer yer sıkıldım Rivayet odur ki yazarımız Mehmet Rauf. Tevfik Fikret’in halasının kız olan Semret Hanımla evlendiğinde içgüveysi gider ve Tevfik Fikret’in eşine aşık olur. Bu ne kadar doğrulanmamış bir konu olsa da Mehmet Rauf’un romanda Necip’i çok iyi anlatması dedikoduları güçlendirmiştir.
Psikoloji
EylülMehmet Rauf · Can Yayınları · 202049,9bin okunma