Nişanlı
2023 10. kitabı
Okunma: 26 Ocak 2023 22:49
Merhabalar :) Bugün, çok sevdiğim Anton Çehov'un "Nişanlı" adlı öykü kitabıyla geldim. Çehov'dan daha önce sekiz kitap okudum, bu dokuzuncu oldu. Böyle sıklıkla okuduğunuz yazarın üslubuna bir müddet sonra alışıyorsunuz ve ara ara özlüyorsunuz. Canınız çekiyor okumak için :D İşte bana da öyle oldu bu ayı kapatırken bir doz Çehov alasım geldi. Anton Çehov'un: *Kardeşi Nikolay'ın tüberkülozdan vefat etmesi sonucu bu olayın Sıkıcı Bir Öykü adlı esere ilham olduğunu, *Kendi hayatında bir amaç için cezaevi meselesini takıntı haline getirdiğini, *Sahalin'de ceza kolonisini gezdikten sonra kardeşine yazdığı mektupta "Öyle anlar vardı ki insanın alçalmasının en uç sınırlarını gördüğümü hissettim."diye yazdığını, *Nobel Ödülü sahibi Seamus Heaney'in "Çehov, Sahalin'de" adlı bir şiirinin konusu olduğunu, *Melikhovo'da, tüberkülozu sık sık  yeniden ortaya çıkmasına rağmen üç okul, bir yangın istasyonu ve bir klinik inşa etmeye ve kendi sağlık aletlerini civardaki köylülere bağışlamaya devam ettiğini biliyor muydunuz? ************************** Gelelim kitabımıza :) Nişanlı, Çehov'un 1894'te ve 1903'te yayımlanan iki öyküsünden oluşan bir eser. Jurnal Dlya Vseh dergisinde yayımlanan Nişanlı, Çehov'un tamamladığı son öykü olma özelliğini taşıyor. Nadya adlı genç bir kız tam evlenme arifsindeyken, Saşa adlı bir karakter onun gözünü açar. Nadya boş ve yararsız bir hayattan kaçıp özgürlüğünü kazanır. Burada Çehov özellikle hiçbir şey yapmayan ve ülkesine asalak olan insanları eleştirmiş. Edebiyat Öğretmeni adlı eserde ise, genç lise öğretmeni Nikitin'in aşık olduğu kızla evlenmesini ve ardından gerçekten istediğinin bu olup olmadığını sorgulamasını anlatıyor. Kısaca varoluş sancıları diyebiliriz buna. Bir Altıncı Koğuş gibi değildi fakat yine de severek okuduğum bir kitap oldu Nişanlı. Eğer siz de Anton Çehov ve öykü okumayı seviyorsanız bu kitaba göz atabilirsiniz. Şimdilik bu kadar. Sanatla, kitapla ve sevgiyle kalın dostlar.
Hikaye-Öykü
NişanlıAnton Çehov · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 20241,902 okunma