Oscar Wilde’ın kaç kişiliği var?
Bu kitapta Oskar Wilde kendi ruhundan parçaları farklı kişilik yapılarını karakterlere giydirir. Yaşadığı Victoria döneminin cinsel tercihlerinin aykırılığı nedeniyle dışlanmasını ressam Basil’e giydirir. Dorian Gray’in hemcinsi olmasına rağmen büyük bir tutkuyla aşıktır. Basil Oscar Wilde’nin estetik yönünü ve vicdanını temsil eder. Lord Henry Wilde’nin kendini şehvete ve şeytana teslim etmek istediği tarafını Dorian Gray ise OscarWilde’nin kendisini temsil eder.
Dorian roman boyunca iki karakter arasında gelgit yaşar. Yaptığı kötülüklerden yaptığı aşağılık seçimlerden vazgeçmesi için Basil sürekli uyarır onun tövbe etmesi gerektiğini savunur. Basil’i dinlemek yerine ona hazzı ve zevki telkin eden Lord Henry’i dinler. Lord Henry ile beraber sefil bir hayata gömülür. Lord Henry hedonist bir karakterdir. Hayatta en büyük meselenin haz almak olduğuna inanır. Kutsal değerler onun gözünde bir hiçtir varlığı en büyük değerdir. Dorian Gray’in Narsist kişiliği onu Lord Haney’e yaklaştırır. Bu durumda Dorien kendini Hedonizme adar ve ruhunu şeytana satar. Oscar Wilde bir mektubunda romanın karakterleri hakkında şöyle der: “Basil Harvard ben olduğumu sandığım kişidir. Lord Henry dünyanın ben sandığı kişidir. Dorien ise benim olmak istediğim kişidir. Belki başka bir çağda. “