···Okunma: 31 Ocak 2023 03:55 Hakan Günday’ in dehasına bir kez daha hayran olduğum bir eser oldu.
Kitap içinde kendine has bir jargonla başladı,dedim ki ben neye düştüm böyle, anlamıyorum olayı,yarim bırakmak da adetim değildir, lakin ilerledikçe eser, taşlar bir bir oturuyor. Jargon deyince öyle bir iki sözcük diye düşünmeyin. Birkaç örnek yazayım hatta yeri geldiği için:
Ahçik: Kadın /. Mart:erkek /kokz : kokain /pörç :ibne / Tram: Para / Tetas :meme.... Bunlar sık geçenlerin bir kısmı, hepsini yazsam uzun bir liste çıkardı. Okudukça bu sözcüklerin anlamı ortaya çıkıyor,demedi demeyin:)Günday’ın dili kullanma şekli ve Doğu-Batı kültürlerine dair yaptığı tespitler ise muazzam.Bir erkeğin iç sesi olup bir kadınla ilgili aklından geçenler de bam bam eserde kendine yer buluyor.
Biraz da kurgudan bahsedeyim:
”İlk insan da son insan da turisttir. Tezgahtarsa şeytandır. Bu yüzden şeytan kelimesinin İngilizcesi satan diye yazılır.”...
”Bir kuyumcu dükkânının kapısından giriyorsunuz. Gösterişli, albenili bir dükkân burası. Pahalı mücevherlere ulaşıyorsunuz. Ama önce tezgâhtarlar... Yani tezgah. Önce tezgahtan geçiyorsunuz. Ya da hep tezgâhta kalıyorsunuz. Hayatta da olduğu gibi...”
Eser en genel anlamıyla mücevher satışı anlatıyor lakin bu öyle basit tezgahtar,alıcı diyalogu olmuyor. Antalya'da Topaz Jewellery Center evrenin en büyük kuyumcusudur. Burası aşağı doğru dört katlı ve her biri yedi yüz metrekare olan devasa bir yerdir. Topaz'ın penceresi yoktur. havalandırma sistemi eşsizdir.Bir hayaller ve yalanlar diyaridir burası. Eğitimli tezgahtarlarin türlü dalaverelerle malı olabilecek en yüksek fiyattan turistlere satmanın nasıl gerçekleştiğine tanık oluyoruz.
Eser Kozan adında bir tezgahtarin ağzıyla anlatılıyor.Ağzı laf yapan, herkesi ikna edebilecek kadar konuşan , duruma göre yeni anlatılar oluşturan bir tezgahtardır Kozan. Satmak dışında dünyada olup biten hiçbir şeyi umursamayan bir yeni dünya insanı Kozan. Günday, Kozan’ı çok iyi anlatıyor.Sırf Kozan için bile okunmalı. Yazacak çok şey var ama mizahi eleştiri tarzında yazılmış eseri okumak daha doğru olacaktır. Aşağıda alıntılar mevcut, keyifli okumalar...
Turizmde sürekli mülkiyet hakkı yoktur. Saygı dahil her şey el değiştirir.Saygı dahil her şey kiralanır. S19
Antalya dünya üzerinde kendine ait güneşi olan tek kenttir.Bu güneş ısıtmaz ama ıslatır... Turisti bronzlaştırırken çalışanı buharlaştırır. s.22
Yalan , turizmin doğasında vardır. Broşürlerde başlar.s.37
Turizm bir serabı tram karşılığı izlemektir. s.43
Tezgahtarlıkta an önemlidir. Bilgi , tecrübe ve başarılarla dolu bir geçmiş kimseyi ilgilendirmez. Her müşteri yeni bir yetenek sınavıdır. s55
Center, bütün günahların bedava olduğu bir cennettir. Günahların bedeli ve işleyenlerin belleği yoktur. Anımsamayan ödemez. s.143