Bir kuyumcu dükkânının kapısından giriyorsunuz. Gösterişli, albenili bir dükkân burası. Pahalı mücevherlere ulaşıyorsunuz. Ama önce tezgâhtarlar... Yani tezgah. Önce tezgahtan geçiyorsunuz. Ya da hep tezgâhta kalıyorsunuz. Hayatta da olduğu gibi... Bir kuyumcu dükkânına kocaman bir dünyayı sığdırıyor Hakan Günday.. Kozan, ana karakaterimiz tezgâhtardır. Eline ne geçerse satabilecek kadar başarılı… Ağzı laf yapan, herkesi ikna edebilecek kadar laf yapan bir tezgâhtar. Onun kullandığı dili kullanıyor Günday da. O jargonla konuşuyor. Satmak dışında dünyada olup biten hiçbir şeyi umursamayan Kozan da bugünün insanını yeniden tanımlıyor. Yüzeysellik ve satmak… Her şeyden ve hepsinden önemlisi satmak, yani başarı. Kocaman bir yalanın hüküm sürdüğü bu büyük kuyumcu, ona göre, büyük bir kuyu. Bir hayaller ve yalanlar diyarı burası. Hakan Günday Malafa’da eğlenceli bir düzen eleştirisine imza atıyor.
210 sayfa · İlk Yayın Tarihi: Ocak 2012
Reklam

Yorumlar ve İncelemeler

210 syf.
10/10 puan verdi
·
6 günde okudu
Tezgâhtar tezgâha gelir mi? Malafa
Türk Edebiyatının yeraltı kahramanı
Hakan Günday
Hakan Günday
bu sefer yeryüzünde, Antalya’da görülmüş. Hem de ışıl ışıl mücevherlerin parladığı “Topaz Jewellery Center” kuyumcusunda. Demiş ki kelime ustası: “Topaz’ın penceresi yoktur. Havalandırma sistemi eşsizdir. Bina, var olmayan bir ülkenin büyükelçiliğine benzer. İçine adım atıldığında Türkiye’den çıkılır.
Malafa
MalafaHakan Günday · Doğan Kitap · 20175,1bin okunma
210 syf.
8/10 puan verdi
·
8 saatte okudu
MALAFA - Dikkat spoiler içerebilir!
Hakan Gündayın diğer eserlerine göre daha az okunmuş eseridir. Turizm sektörü hakkında bilgi almak isteyenlerin piyasada kitap aramasına gerek yok. İşin içinden insanlardan neler öğreneceksiniz neler. Hep merak ettiğim yabancıların bizden neden daha ucuza tatil yaptıklarını bu kitap sayesinden öğrenmiş oldum Keyifli okumalar diler, böyle güzel bir mecrayı bizlere sunduğu için 1K ekibine teşekkür ederim.
Malafa
MalafaHakan Günday · Doğan Kitap · 20175,1bin okunma
212 syf.
9/10 puan verdi
·
6 günde okudu
Tezgaha gelmeyin! :)
Şimdi Firavun mezarından kalkıp da "Allah belayı sevdiği kuluna verirmiş" dese ne yapacağız? Hayır, cidden soruyorum, napıcaz ? Dünya bir tezgâhtır. Tezgâhın hangi tarafında hayat olduğuysa ancak ölünce anlaşılır. Öncelikle Malafa nedir? Bknz: hizliresim.com/TMok3W Genellikle kuyumcularda bulunan yüzük ölçüsü almaya yarayan
Malafa
MalafaHakan Günday · Doğan Kitap · 20175,1bin okunma
210 syf.
10/10 puan verdi
·
Beğendi
Malafa okuma rehberi :)
Malafa okuyabilmek için buyrun.. Abuş: Salak,aptal,aptallık Ahçik: Kız,kadın Ahparik: Erkek kardeş,arkadaş Ataka: Para Camper: Yürü, "ikile" anlamında Camperlemek: Uzaklaşmak,gitmek,uzamak
Malafa
MalafaHakan Günday · Doğan Kitap · 20175,1bin okunma
212 syf.
·
Puan vermedi
·
23 saatte okudu
Bir kuyumcu dükkânının kapısından giriyorsunuz. Gösterişli, albenili bir dükkân burası. Pahalı mücevherlere ulaşıyorsunuz. Ama önce tezgâhtarlar... Yani tezgâh. Önce tezgâhtan geçiyorsunuz. Ya da hep tezgâhta kalıyorsunuz. Hayatta da olduğu gibi... Hakan Günday yeni romanı "Malafa"da aldatmaca üzerine kurulu bir dünyadan söz ediyor. Bu dünyayı turizm yönetiyor, tezgâhtarlar büyük roller kapıyor, mekân hep tezgâh oluyor. Bir kuyumcu dükkânına kocaman bir dünyayı sığdırıyor. Kozan, ana karakaterimiz de, tezgâhtardır. Eline ne geçerse satabilecek kadar başarılı... Ağzı laf yapan, herkesi ikna edebilecek kadar laf yapan bir tezgâhtar. Onun kullandığı dili kullanıyor Günday da. O jargonla konuşuyor. Satmak dışında dünyada olup biten hiçbir şeyi umursamayan Kozan da bugünün insanını yeniden tanımlıyor. Yüzeysellik ve satmak... Her şeyden ve hepsinden önemlisi satmak, yani başarı. Kocaman bir yalanın hüküm sürdüğü bu büyük kuyumcu, ona göre, büyük bir kuyu. Turizm ise zengin ülkelerin fakirlerin ağzına çaldığı bir parmak bal. Bir hayaller ve yalanlar diyarı burası. Alan memnun satan memnunlar diyarı. Hakan Günday "Malafa"da eğlenceli bir düzen eleştirisine imza atıyor.
Malafa
MalafaHakan Günday · Doğan Kitap · 20175,1bin okunma
210 syf.
10/10 puan verdi
TEZGÂHA HOŞGELDİNİZ!
“Dünya bir tezgâhtır. Tezgâhın hangi tarafında hayat olduğuysa ancak ölünce anlaşılır.” S:211… Bu cümle kitabın içeriği ile ilgili her şeyi belki anlatıyor ama bulmaca gibi sonuna kadar okuyan bilebilir,anlayabilir. Konuşarak ve ikna kabiliyetleri ile hayatını kazanan ; pazarlamacı,tezgâhtar,aracı,ticaretle uğraşanlar için okunmaları zor gelebilir çünkü kendi pisliklerini okumak,yüzleşmek zor gelir insana. Bende esnaflık,aracılık,ticaretle uğraşan biri olarak kendime dahil çıkardığım çok şey buldum. Kitapta beni çok zorlayan jargonlar oldu. Antalya bölgesinde ki kuyumcuların,turizmcilerin jargonları. Çok karakter çok hikaye vardı orada da kayboldum. Metalledik:dolandırmak paf güf: cigara içmek gibi. Beni en çok etkileyen Baş karakterin hikayesinde
Hakan Günday
Hakan Günday
biyografisi var. Siyasal bilgiler okudu ve Antalya’da kuyumculuk yaptı. Sorum şu; Düşünün şu an iş yerinizdeki ahlaki olmayan vb. Konuları etrafınızdaki insanları kitabınızda cesurca yazabilir miydiniz? İşte ben en çok bu cesaretten ve o sektörde TUTUNAMAYAN olmasına 10 puan verdim. “Kimin tezgâhtar olduğu tezgâhın sonunda belli olur.” S:205
Malafa
MalafaHakan Günday · Doğan Kitap · 20175,1bin okunma
210 syf.
7/10 puan verdi
·
Beğendi
·
5 günde okudu
Piç ile tanıştığım Hakan Günday'ın, Daha'sı ile devam etmiştim. Malafa ile üçlemiş oldum. Merak uyandıran kitap isimlerini bilinçli tercih ettiğini düşünüyorum yazarın. Malafa' da kuyumcuların kullandıkları yüzük düzeltme ve numaralandırma aracıymış. Kitabın konusu ise; Turizm'in en cafcaflı yeri, kalbi olan Antalya'da Topaz Jewellery Center'da
Malafa
MalafaHakan Günday · Doğan Kitap · 20175,1bin okunma
216 syf.
8/10 puan verdi
·
Beğendi
·
4 günde okudu
"Malafa" kitabı yazarla ilk tanışlığımdır. Böyük zərgərlik mağazalarından ibarət mərkəzdə turistlərin necə aldadılmasından, oyuna gətirilməsindən bəhs edən bu kitabda insan övladının hər üzünü ustalıqla qələmə alıb Hakan Günday. Kitabda yazarın qəribə arqoları var idi. İlk başda anlamaqda çətinlik yaratsa da sonradan oxucu vərdiş olur və bu sözlər xüsusi çəkicilik qatır romana. Bu arada malafa üzükləri ölçmək üçün istifadə edilən alətə deyilir. Bu söz kitabda sadəcə bir dəfə istifadə edilməsinə baxmayaraq ad olaraq seçilməsi də çox yerində olub. Düşünürəm ki, yazar bununla demək istəyir ki, baş qəhrəmanımız Kozan da eynən malafanın gördüyü işi görür. Tək fərq odur ki, o, üzükləri yox, müştərilərin cibindəki pulları, əyinlərindəki paltarları, onların xasiyyətlərini ölçür :) Bundan sonra digər kitablarını da oxumağı düşünürəm. Bəs siz Hakan Gündaydan nələr oxumusuz və ya oxumağı düşünürsüz?
Malafa
MalafaHakan Günday · Doğan Kitap · 20175,1bin okunma
212 syf.
8/10 puan verdi
Kitabın adını kendisinden aldığı malafa, yüzük satarken uzunluk ölçmek için kullanılan aletin adıdır. Kitapta bu isim sadece bir yerde geçer aslında. Fakat adının malafa olmasının malafanın şekli ile ya da bir ölçüm aleti olmasıyla alakası olduğunu düşündürdü. Zira kitaptaki olaylar ve kişiler ve dahi yaklaşımlar örgüsü, insanın kötü ve vahşi yüzünü ortaya çıplakça koyuyor. Hobbes, homo homini lupus(insan insanın kurdudur) derken bu kitap karakterlerini bilse kesin örnek verirdi. Kitabın daha önce ben dahil pek çoğumuzun duymamış ve dahi denk gelmemiş olduğu argo dilinde yazıldığını belirtmekte fayda var. Mesela kadın kelimesi kullanılmıyor kesinlikle. Ahçik deniyor kadına. Anlatıcı da bu dili kullanıyor. Bu, anlatıcının, olayın ve eserin genel olarak inandırıcılığını artırıyor. Yazar bu bilgilere nasıl erişmiş, gözlem yapmak için bile o insanlarla nasıl sohbet etmiş diye düşünmeden edemedim. Son sözüm: Bu kitabı okuduktan sonra turist olarak gittiğiniz yerlerde rahatça çikolata bile alamayacaksınız.
Malafa
MalafaHakan Günday · Doğan Kitap · 20175,1bin okunma
212 syf.
8/10 puan verdi
·
Beğendi
Malafa'yı okuyarak yazarın külliyatını bitirmiş oldum. Yeni romanı heyecanla bekliyorum gelelim kitabın konusuna, Antalya'ya acenteler ile tatil yapmaya gelen turistleri bir nevi kazıklama macerası diyebilirim. Zamanında yapılan Türkiye'yi kötü gösteren bu olaylar hala yaşanmıyor değil, bir turist görmeyi verin yeter. Kitapta Ermenice kelime çoktu, başlarda biraz anlamadım ara ara Google dan çeviri kullanarak okumaya devam ettim başları biraz sıksa da ilerleyen sayfalarda kitaba adapte oldum ve beğendim. Bizde bir laf vardır "Ava giden, avlanır." tam da bir tabir gibi bizim Antalya'nın satıcıları turist kazıklamaya çalışırken sonunda kendileri kazıklandı. Genel olarak kitabi çok çok beğendim diyemem ilerde bir kez daha okurum da diyemem ama yine de okumak keyifliydi.
Malafa
MalafaHakan Günday · Doğan Kitap · 20175,1bin okunma

Yazar Hakkında

Hakan Günday
Hakan GündayYazar · 11 kitap
Hakan Günday (d. 29 Mayıs 1976) Türk yazar. 29 Mayıs 1976'da Rodos'ta doğdu. İlköğrenimini Brüksel'de tamamladı. Ankara Tevfik Fikret Lisesi'ni bitirdikten sonra Hacettepe Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Fransızca Mütercim Tercümanlık Bölümü'nde üniversite eğitimine başladı. Ertesi yıl Üniversite Libre de Bruxelles'in Siyasal Bilimler bölümüne geçti. Öğrenimine Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi'nde devam etti. İlk romanı "Kinyas ve Kayra"yı 2000 yılında o dönemde Om Yayınevi'nin editörü Nevzat Çelik'in desteği ile yayımladı. Hakan Günday, eski milletvekillerinden Faik Günday'ın torunudur. 26 Kasım 2014 tarihinde Fransa'nın başkenti Paris'te düzenlenen törende 2014 yılı Türk-Fransız Edebiyat Ödülünü almıştır. 5 Kasım 2015'te, Fransızcaya Encore adıyla çevrilen "Daha" romanıyla Fransa'nın saygın edebiyat ödüllerinden Prix Medicis "En İyi Yabancı Roman Ödülü'nü almıştır. İlk oyunu olan Malafa, 17. Uluslararası İstanbul Tiyatro Festivali kapsamında gösterime girmiştir (2010). Romanları Kinyas ve Kayra (2000) Zargana (2002) Piç (2003) Malafa (2005) Azil (2007) Ziyan (2009) Az (2011) Daha (2013)
30 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.