2023 1. kitabı
Okunma: 17 Ocak 2023 11:45
Öncelikle tüm okurlara selamlarımı iletmekten memnuniyet duyarım. Umarım bu yazımla hiçbir kimseyi kırmam. Kitaptaki karakterlerden biri hakkında ufak bir spoiler ile başlayacağım şimdiden uyarayım. Moby Dick benim hayatımda gördüğüm en garip karakterin olduğu kitap oldu. Kaptan Ahab bir bacağını balinaya kaptırmış ve sinirinden delirmiş bir insandır. Bu delirme aslında bacağını kaybettiği için değildi kendi içerisinde bu balinaya öyle büyük bir nefret beslemişti ki en sonunda tüm aklını tek bir şeye yani Moby Dick'e taktı. Moby Dick Kaptan Ahab için Tanrısal bir kötülüktü. Evet Moby Dick kendi halinde yaşamını sürdüren bir balina olmasına rağmen Kaptan Ahab için tüm dünyadaki kötülüklerin asıl sebebiydi... Diğer yandan kitabı "Yapı Kredi Yayınları"ndan okuyacaksanız önsözü kitap bittikten sonra okumanızda yarar var. Kitap tek kitap olarak geçmesine rağmen kitap birçok şeyi içinde barındırdığı için de benim için bu zamana kadar karşılaştığım en değişik kitaplar arasına giriyor. Çünkü kitap bir roman olmasına rağmen içerisinde balina ve balinacılık anlamında ansiklopedik bilgiler, bir gezi yazısı, karşılıklı konuşmalardan oluşan diyaloglar, sanatsal tiyatro bölümleri, psikolojik saptamalar, destan tarzı anlatım ... Açıklamakla bitirilmez yazıldığı zamanda değeri anlaşılmayan sonradan değerlenen harika bir eserdi. Eğer hayatınızın bir döneminde elinize geçerse mutlaka okumanızı öneririm. Herkese iyi okumalar, esen kalın.
Moby DickHerman Melville · Yapı Kredi Yayınları · 20217,3bin okunma