Okumaya başladığımda yolun beni böyle bir sona çıkartacağını asla tahmin edemezdim. Aktif bir okurum ve uzun bir zaman sonra ilk kez kitabın sonunda hayal etmediğim bir yerde buldum kendimi. Okurken ilgi duyduğum ancak sıkılmadan bir türlü bilgi edinemediğim konuları yazar sayesinde yakından dokunabilme fırsatım oldu. Kapakta yazıyordu ki İNSANLIK AĞACININ KIRILMIŞ DALIYIZ gördüğümde anlamlandıramamıştım sayfalar kaçırdıkça beni daha rahat anladım. Kendim de dahil olmak üzere herkesin insanlığını sorgulatan anlar yaşadım okumalarım sırasında merhamet kavramına iç dünyamda daha çok anlam yüklememi sağladı açıkçası zaten karşı olduğum fazla açık olan merhamet perdesi altına saklanan yapmacık acımayı, acımaları çok çok daha kırıcı hale getirdi bu kitap. Kendi perspektifimden baktığımda göçmen problemine özellikle acımasızca yaklaştığımı hissettim, kadınlar konusunda hassas ama bir yandan da çelik gibi sahneleri aynı potada mükkemmelce eritebilmiş Livaneli. Okuyan herkesin bir yandan ya tamamıyla ya da kıyısından köşesinden yaklaşımını değiştirecek bir eser olduğunu düşünmekteyim. HuzursuzlukZülfü Livaneli