tuba

@Tubajk
2022 7. kitabı
Okunma: 26 Ocak 2022 17:13
Dostoyevski || Kumarbaz Sibirya sürgününün ardından Petersburg'a yerleşen Dostoyevski hep hayalini kurduğu Avrupa seyahatini gerçekleştirirken gerek hastalığı, gerek kumar alışkanlığı sebebiyle maddi açıdan zor günler geçirmiştir. Bu dönemde yazdığı Kumarbaz kitabında bir bakıma Dostoyevski'nin içsel hesaplaşmasını okuruz. Kitapta karşımıza çıkan her karakter, ulaşmak istediği nihai hedef doğrultusunda farklı hamleler yapıyor. Yani bir bakıma kitaptaki herkes hayatı üzerine çeşitli bahisler oynuyor. Kimi bunu evlilikle, kimi beklediği bir mirasla yaparken bazıları doğrudan rulet masasında şansını deniyor. Kumar bağımlılığını irdelerken kullanılan ifadeler, diğer bağımlılıkları anlamamız için de yol gösterici oluyor. Kumarda asıl istenenin paradan ziyade kazanma duygusu ve heyecan olduğu aktarılmış. Kazanma hissi, elde edilen paranın önüne geçtiğinden bu duyguya olan açlık ve yokluğunda hissedilen yoksunluk bağımlılığı oluşturan temel dayanaklar oluyor. Sonuç olarak kitabı beğendim tavsiye ederim.
İnceleme
KumarbazFyodor Dostoyevski · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 202388,7bin okunma