Puan vermedi·115 syf.····Okunma: 01 Şubat 2023 11:58 "Şunu iyi bil ki, Bassanio, işine geldiğinde
Şeytan da Kutsal Kitap'tan örnekler verebilir.
Kendine kutsal tanık bulan kötü bir ruh
Yüzüne gülen alçağın biridir,
Dışı iyi, ama içi çürümüş bir elma gibidir.
Ah şu sahtekârlık ne düzgün görünür dışarıdan!"
Antonio ve Bassanio çok iyi dostlardır. Antonio gemileri olan bir tüccar ve oldukça kazançlı işler yapıp, insanlara faizsiz borç para veren iyi bir insandır ama bu şekilde de Yahudi bir tüccar olan faizle para veren Shylock'un işlerini baltalamış olmaktadır. Antonio, Shylock'u küçümsemiş, hakaretler etmiş, onu köpek olarak gördüğünü söylemiş, insanların içinde küçük düşürmüştür.
Bassanio'nun Belmont Leydisi ile evlenmek istemektedir. Ama borç para alması gerektiğinden en yakın arkadaşı Antonio'ya başvurur. Ama Antonio'nun gemileri farklı ülkelere gittiğinden dolayı ona bu parayı veremez fakat Shylock'tan alınmasında kefil olur. Fırsatını bulan kötü yürekli Yahudi ise geri ödeme için Antonio'nun kalbine yakın bir yerden bir kilo etini kesmek ister, Antonio da bunu kabul eder. Gemilerinin hepsinin battığını öğrenen Antonio o geri ödemeyi yerine getirmek zorundadır ve buna hazırdır. Fakat onu kurtarmak kime kısmet olacaktır? Ve nasıl bir kurnazlıkla olacaktır bu kurtuluş?
Öncelikle Yahudi Shylock kitapta o kadar kötü bir karakter olarak anlatılmış ki para düşkünü, faiz yiyen, kızını bile paradan önemsiz gören, merhametsiz ve intikam duygusu ile yanıp tutuşan biri. Fakat her ne kadar böyle kötü bir karakter olsa da özellikle Yahudi olması üzerinde vurgu yapılmasını Shakespeare'a yakıştıramadım. Diğer yandan kitaptaki harika cümlelere, hazır cevaplı karakterlere, dostluğun ve merhametin vurgulanmasına, nihayetinde muhteşem bir kıvrak zeka ile Antonio'nun kurtarılmasına hayran kaldım. İntikam ararken kendi kuyusuna düşen Shylock'un haline de sevindim ister istemez.
Shakespeare, eserleri hangi yüzyılda okunursa okunsun aynı tadı veren ve kalitesi tartışılmaz bir yazardır bence. Tiyatro metni olduğu için yine hızlıca biten bir kitap oldu. Herkese gönül rahatlığıyla tavsiye edebilirim.