Bir haftalık Kore Seul seyahatimden beri Kore ile ilgili her şey ilgimi çekiyor.Seul sokaklarında, metroda karşılaştığımız yaşlı Koreliler Türk olduğumu söyleyince ciddi sevgi gösterisinde bulundularKore ile Türkiye tarihsel olarak büyük benzerlikler göstermişler.Cumhuriyet tarihinin en ilgi çeken projelerinden biri #köyenstitüleri ve kırsal eğitim seferberliği. Ben de buna büyük dedem cumhuriyetin ilk eğitmenlerinden, dedem de köy enstitüsü mezunu bir öğretmen olduğu için çok yakından şahitlik ettim.#herdemyeşil 1920-1930 yıllarında #japonsömürgesi ndeki Kore’de, baskıcı ortamda köylünün ve kırsal kesimin eğitimini konu alınca ister istemez ilgimi çekti. Fihrist Kitap asıl adı #simdaeseop olan #simhun ‘un kitabını Korece aslından dilimize çeviri ile bizlerle buluşturmuş. Üstelik gerçek bir hayat hikayesinden esinlenerek yazılmış bu roman. Kaleme alındığı 1930’lu yıllar Japon sömürgesinin tüm ezici etkilerinin görüldüğü zamanlar. Korece yasaklanmış, Korelilerin isimleri Japon isimlerle değiştirilmiş. Gelenek ve göreneklerine sıkı sıkıya bağlı Korelilerin bu sıkıntılı günlerinde yaşadıkları çaresizliğin içinde yanan minik zarif bir muma götürüyor yazar bizi.Koreli bir #ögretmen ve #aktivist olan #choiyongshin ’den esinlenerek kitabımızın ana karakteri Chae Yong Shin oluşturulmuş.Yong Shin ile erkek egemen bir toplantıda yaptığı sivri konuşma ile tanışıyoruz. Dönemin şartlarında Koreli bir kadın için fazla cesur ve cüretkar bu karakter hemen hayranlığımızı kazanıyor. Ona hayran olan bir tek biz değiliz tabii ki. Öğrenci aydınlanma hareketi toplantısının konuşmacılarından biri daha o gece tüm dikkatleri üzerine çekmeyi başarıyor ama bu gururlu genç Park Dong Hyuk herkesi kendine hayran bırakan konuşmasından sonra kürsüye çıkan Yong Shin’i gördükten sonra artık hayat onun için asla eskisi gibi olamıyor. Bu iki pırıl pırıl genç Kore’nin en büyük aydınlanma hareketinde nasıl bir rol oynayacaklar? Bu yolda önlerine hangi engeller çıkacak? Zor şartlar, zor yıllar, dünyanın bir ucu ancak bize de bir o kadar yakın bir coğrafya, hayatları pahasına emekçinin yanında olan insanlar, bu keşmekeşin içinde hayranlıkla karışık bir #aşkhikayesi #sağliklavekitaplakalın
Her Dem YeşilŞim Hun · Fihrist Kitap · 202211 okunma