2017 376. kitabı
Sherlock Holmes, kurgusal bir kahraman. Abartılı zeka şovları eşliğinde sonuca giden anti-suç makinası; imkansıza yakınsar türden çözümlemeler serimleyen bir zihin katalizörü; sıradan durumlardan kanıtlar ve ipuçları devşiren parça bütünleştirici bir kafa; bunların hepsi bir adet Sherlock meydana getiren unsurlar. Fakat, insan zekasının son sınırlarına vardırılarak yaratılan bu kahramanın, modern psikoloji ve nörobilim ile açıklanası yönleri de yok değildir. Her ne kadar, izlerken hayran bırakan, ağzımızı beş karış açarak aklımızın ucundan geçmeyen yöntemler eşliğinde, tahmin etmediğimiz çözümlerle, bizi, yine aklımızın değil uzak akrabası, onunla tanışık bile olmayan türden hayranlık uyandıran sonuçlara götüren bir tarza sahip olsa da, dedektifimiz, kullandığı metotlarla, verdiği tavsiyelerle, zihnini nasıl daha iyi işler hale getirdiğine yönelik bize ipuçları sunmakta. İşte bu kitap, Mastermind adı ve "Sherlock Holmes Gibi Düşünmek" alt başlığıyla, bize, beynimizi daha iyi nasıl kullanabileceğimizi, sıradan durumlardan bütüne nasıl gidebileceğimizi, görmek ile gözlemlemek arasındaki farka değinerek, her gün görüp de farkına varmadığımız, olan biteni bu farkındalıktan yoksun oluşumuz yüzünden nasıl eksik yorumladığımız, ne yaparsak zihne işlerlik kazandırıp, belleği güçlendirebileceğimiz ve hangi tür egzersizlerin bu yönde ne derece etkili olabildiğine yönelik uzman bir yazarın görüşlerinin toplandığı bir kitap. Daha önce de söylediğim gibi, bestseller kitaplara belli bir mesafe ve tetikte bir şuur ile yaklaşsam da, yazarımız Maria Konnikova'nın iyi bir üniversiteden (Columbia) psikoloji doktoralı olması ve Sherlock benzeri kurgusal kahramanları yaratan yazarları araştırıp iyi bilmesi, burada zikretmeye gerek görmediğim bazı sıkı referanslardan kitabın değerlendirmesinin olumlu olması neticesinde almıştım bu kitabı. Kitabı henüz bitirdim. Kitap değerlendirmelerime güvenip, yorumlarıma itibar edenlere, kitabı okuduklarında, gayet sıkı olan ama asla sıkıcı olmayan, kuru sıkı sallamayan, bilimsel metotları elden bırakmadan ve tavsiyelerini abartmadan sunan bir kitapla karşılaşacaklarını söyleyebilirim. Okuyun!..
Bilim
MastermindMaria Konnikova · Domingo Yayınevi · 2015550 okunma