···Okunma: 02 Şubat 2023 20:14 Hakan Günday severek okuduğum yazarlardan. Kalemi güçlü ve etkileyici. Bu kitabı okumadan çok önce filmini izlemiştim ve şunu diyebilirim ki film baya eksik kalıyor kitabın yanında.
Kitaba gelecek olursam; önyargıyla baktığımız, uzak durulması gereken hayatlar olarak gördüğümüz hayatlarla empati kurmamızı bir nebzede olsa sağlıyor. Kitapta toplumlarla, kurumlarla, kişilerle ilgili iyi analizler bulacaksınız. Özellikle kitapta geçen şu paragrafı paylaşmak isterim: "Avrupa Parlamentosu ve Beyaz Saray'daki halılardan kan lekesi çıkarmak özellikle zordu, bu yüzden de savaşı evlerine sokmuyorlardı. Ama sonuçta onlar da insandı ve bütün insanlar gibi, benzerleriyle savaşmak için can atıyorlardı. Bunun için de birbirlerinin kulaklarına "Çıkışa gel!" diye fısıldıyor ve Batı medeniyeti sınırlarını artlarında bıraktıkları anda, başkalarının evlerinde boğuşmaktan geri durmuyorlardı." Bu paragraf bile ortadoğu gerçeğini gözler önüne sermektedir. Ayrıca hayatta denk geldiğimiz herkesten bir parça olduğumuzu gözler önüne seriyor. Ve bazen en korktuğimuz şeye dönüşebiliyoruz. Ve ben bu kitapla genellemeler yapmamayı ve önyargılı olm öğrendim.
İyi okumalar.