2023 3. kitabı
Amin Maalouf...  Afrikalı Leo... . Amin' i okurken yine kendime durmadan; "İlkay tarih kitabı okumuyorsun, bu bir roman!" demekten alamadım. Doğruluğunu araştırmaya kalktığım bazı olayların tarihte, bakış açılarına göre değerlendirildiğini farketmiştim. Ders çıkarma yeri olmaktan çıkmıştı, geçmişin tozlu sayfaları. Bunun yerine damarlarındaki asil kanın egosuyla uğraşmış bu topraklar. Yozlaşmaya, asimile olmaya geçmişten bu yana alıştırılmış insan oğlu. "Gücü, imanıdır müslümanın" diye yaşayan insan; yenilmiş ve savrulmuş durmadan. . Endülüslerin çöküşünü Afrikalı Leo karakterinin yaşanmışlıklarıyla bize sunarken dönemin siyasal ve dinsel tıkanıklıklarını da yine Leo nun gözüyle aktarmaya çalışmıştır okuruna. . İlk bölümler bir sürü olayın ardı ardına yaşandığı, mekandan mekana geçildiği ama insana çok durağan bir roman okuduğu izlenimini bırakan kısımlardı. Biraz zorladıkça devam eden olaylar akıcılık kazandı ve finalle damgayı vurdu Afrikalı Leo. Bir gezi romanı havasıyla olayın geçtiği yeri; mekanların ve insan psikolojisi tasvirleriyle okunanları yaşatan bir eser olmuş. Yazarın ilk romanı olması beni fazlasıyla şaşırttı. Ancak bir "ilk romanı" nın bu kadar etkin bir dile sahip olabilmesi için bire bir kendi hayat hikayesi olması gerekir diye düşünmeden de edemedim. Kim bilir? Amin okumaya bu eserle başlamayınız. Başları gerçekten beni çok yordu. Her okur bu kadar sabırlı olamayabilir. Ama sabrın sonunda, örgünün bir karayelin içinde hareket etmesi gibi akıcılık kazanarak sizi çoktan esir edecektir kendisine. #ilkaycabiryorum . . . . . . #kitap #kitapyorum #tavsiyekitap #okudum
Afrikalı LeoAmin Maalouf · Yapı Kredi Yayınları · 202418,3bin okunma