Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Gönderi

85 syf.
6/10 puan verdi
·
31 saatte okudu
"Can kırıkları" değil "Hayal kırıklığı"
Karin Karakaşlı’nın ödüllü bir öykü yazarı olduğunu görünce ümitle başladığım bu okuma deneyimi benim için büyük bir hüsran oldu. Neden derseniz? Kitabın arka kapağından öğrendiğimiz kadarıyla Karin Karakaşlı unutulmuş ya da özellikle unutturulmuş hayatların sesi olmak, onların hikayelerini ortaya çıkararak insanlığın ortak söylencelerinin bir parçası yapmak istemiş. Etkileyici ve beni kalbimden yakalayan bir hedefle, ve belki de tam bu yüzden, bu arka kapak yazısı yüzünden, taşıyabileceğinden büyük bir iddia ile çıkmış yola. Ve maalesef hedeflediği ile yeteneklerinin elverdiği arasındaki büyük fark, hayal kırıklığı yaratan bu eserle sonuçlamış. Karin Karakaşlı’nın ele aldığı konuların her biri birbirinden etkileyici. Göç acılarını, sürgünü, yaşadığımız büyük depremi, tam da Karin Karakaşlı’nın kahramanları üzerinden etkili bir kalem anlatsa okumaya doyamazmışım. Ancak Karakaşlı bence bir öykü yazarı değil; yazdıkları da, özellikle deprem ve göçü anlatan ilk birkaçı, deneme. Kadim Anadolu tanrıçalarının gözünden sürgünü anlattığı tatsız bir çocuk masalı gibi. Kendi anılarından derlendiğini düşündüğüm yurtdışı tecrübesi ile Rodin-Camilla ve Bedri Rahmi-Mari aşkına ilişkin yazdıkları ise gazete haberi tadında. İstisnasız hepsi, Karakaşlı’nın didaktik yaklaşımı ve öğrencisini bilgilendirme (!) gayretindeki öğretmen havası nedeniyle iticiler de… Okuyucusunu hikayeye davet etmiyor, bir merak ya da esrar yaratmıyor, düşünmeye sevketmiyor Karakaşlı. O birer bilgi hapı hazırlamış biz cahillere, onu ağzımıza tıkıveriyor. Üstelik anlayamadığım bir aceleciliği var yazımında; hızla bavulunu toplayan bir insan nasıl alakalı-alakasız her şeyi atar ya içine, bu hikayecikler de öyle. Her biri birer kısa cümle ile, ‘aman bunu da unutmayayım’ kaygısı ile yazılmış öyle çok gereksiz detay var ki hikayelere sokuşturulan, edebiyat öğretmeni olsam elime kırmızı kalemi alıp üzerlerini çizerdim. Mülteci dramında kocasının maaş zammını hatırlayan kadın, deprem sırasında kaçarken annesinin ayakkabılarını nasıl bağladığını hatırlayan genç kız gibi; hikayeye bir tad katmak için varlarsa derinleştirilmeleri, gereksizlerse atılmaları gerek bence. Böyle ‘unutmadan bunu da yazayım’ havası ile olmuyor. Beğendiğim sadece 2 hikaye var kitapta, son ikisi. Sürgünde kaybolan teyzeyi anlatan ‘Sonrasız’ı beğendiğimi söylemeliyim. Mültecilik dramını anlatan ‘Zoraki Mültecinin Sustukları’ da, eh, fena değil diyeyim. Özetle o ‘Can Kırıkları’nı öğrenmemiz değil -ki zaten biliyoruz- hissetmemiz gerekiyor sevgili yazarım. Keşke tekrar oturup hepsini en baştan kaleme alsanız…
Can Kırıkları
Can KırıklarıKarin Karakaşlı · Doğan Kitap · 2002235 okunma
·
157 görüntüleme
fiLiz okurunun profil resmi
Merhaba Akıllı Bıdik:) Yazarın adını görünce incelemeni merak ettim.Eskiden gazete yazılarini okuduğum bir gazeteciydi.Gazeteci olarak parmak bastığı konuları duyarlılıkla yazıyordu. Ama öykü yazmış. edebiyatla haşır neşir birine beğendirmek zor tabi.Ben okusaydım ki istiyorum,beğenirdim. açıkçası edebiyat bilgim okyanusta damlacık.beğenmem doğal olurdu. Asıl bunu yazma nedenim Sizin eleştirileriniz çok naif yazar ben olsam evet yeniden denemeliyim derdim.Kırıp dökmeden ne güzel bir üslup tebrik ederim.
AkilliBidik okurunun profil resmi
Merhaba. Güzel sözleriniz için teşekkür ederim öncelikle; iddialı duruşuma bakmayın, sadece bir okurum , edebiyatla profesyonel olarak ilgilenmiyorum. İsterim ki siz de okuyun Can Kırıkları'nı, sonra değerlendirelim karşılıklı. Ne keyifli olur...
1 sonraki yanıtı göster
Yorum yapabilmeniz için giriş yapmanız gerekmektedir.