2023 14. kitabı
Mesleği olan tarih öğretmenliğini severek yapan Tom Crick, eşinin yarattığı skandalın da etkisiyle, bütçe kısıtlaması bahanesiyle , erken emekliye ayrılma konusunda okul yönetimi tarafından baskı görür. Meslek yaşamının son günlerinde, yaşadığı bölge olan, sulak arazilerin akaçlaması ile kurulan Fens'in tarihini, kendi ailesi olan, Crick ve Atkinson ailelerinin yaşamı üzerinden anlatmaya başlar. Fransız Devrimi tarihine özel ilgisi olan Tom Crick, anlatıklarına tepkisiz kalmayan  öğrencisi Price ile tarihin gerçekte ne olduğu, neden önemli olduğu hakkında tartışmalara girer.Tarihin sadece büyük olaylar üzerine kurulu olmadığını ispatlamak istercesine, aile tarihçesini anlatmaya başlar. Aile tarihine ait öyküleri anlatırken, tarihin de bir tür öykü anlatma olduğunu göstermek ister sanki. Aile tarihi anlatımının ,  Tom Crik'in yaşıtı olan Freddie Parr'ın cesedinin bulunuşuyla başlaması, merak uyandırıcı bir giriş oldu benim açımdan. Ancak ilerleyen 80-100 sayfada kitabı okumakta zorlandım.Fazlasıyla ayrıntılara boğulmuş hissettim.100 sayfa sonrasında ise kitap açıldı, diyebilirim. Yaşlarının dayatması, cinsel dürtülerinin peşinde koşan ergenler olan,  Mary, Tom, Dick ve Freddie'nin hikâyeleri birbirine bağlandıkça,oldukça masum olayların nasıl trajedilere yol açabileceğini görüyoruz. Dick'in varoluşu üzerine okuduklarıma,  yok oluşu da  eklenince, romanın etkisi kat kat arttı bende. Oldukça uzun süren yılan balığı bölümü, yılan balığının külot içine atılması ile bir anlam kazandı.Ben cinsel haz, doğurganlık sembolü olarak düşündüm.Bazı  kültürlerde de bu anlama geliyormuş, sanırım yılan balığının sembolik anlamı. Okuması sabır isteyen bir kitap olsa da üzerine düşündükçe  derinliği artan bir kitap Su Diyarı.
Su DiyarıGraham Swift · Metis Yayıncılık · 2007100 okunma