2023 28. kitabı
Okunma: 06 Şubat 2023 12:23
Maalesef güne berbat bir haberle başladık. Memleketimizin üzerine kara bulutlar, ağıtlar çöktü. Daha erken saatlerde yapacağım paylaşımı AFAD üzerindeki işlerimiz nedeniyle yapamadık. 04.17’deki afet sebebiyle bölgeye odaklandık. Şimdi de yardım için elimizden gelenleri yapmaya çalışıyoruz. Maddi olarak bekliyoruz, eşya olarak da yönlendirmeler yapıyoruz. 0532 303 6622 numarası üzerinden Onur Okyay’a ulaşarak AKUT VAKFI KARTAL bölgesine yardımlarınızı ulaştırabilirsiniz İstanbul ve Gebze bölgesindeki arkadaşlar için söylüyorum. Battaniye, içlik ve eldiven ise en temel yardım malzemelerimiz. Bunun yanında hesap numaralarını şimdilik bekliyoruz. Diğer yandan göçük altında kalan tanıdıklarımız ve onların yakınları için CİMER üzerinden ulaşımlarımızı sağladık. Sizler de Cimer üzerinden bu yardım ve desteklerinizi yapabileceksiniz. 284 can kaybımız, 3 askeri personel şehidimiz, 2323 yaralımız, yıkıldığı belirlenen 1710 binamız var. O yüzden gün, birlik olma günümüzdür. Aynı zamanda TURKCELL uygulaması olan BIP üzerinden de operatör fark etmeksizin arama ve mesajlaşmanın ücretsiz olduğunu, Acil Durum butonunu kullanarak yüksek ses çıkarmasını sağladığımız telefonlarla yardım çağrısında bulunulduğunu da eklemek istiyorum. Durumla ilgili tüm güncelleme ve çabalarımız bu ve devam ediyor. Birbirimizin yaralarını saralım, birbirimize destek olalım. Bazı yerlerde siyasi saçmalıklar yapıldığını gözlemliyorum bunlardan uzak durmaya çalışalım. Bir yerde insanlar vefat ediyor diğerleri ise köy yanarken saçını taram peşindeler. Hepimize sabırlar diliyorum ve yardımlarınızı elinizden geldiğince dualarınızı esirgememenizi temenni ediyorum. Şimdi kitaba değinip yazımıza son vereceğiz: Çıplak Deniz Çıplak Ada kitabında sondan başladığımızı ve bunun bu sefer yanlış olduğunu, sıralı okunması gereken bir kitap olduğunu söylemiştim. Bu defa Bir Ada Hikayesi serisinin ilk kitabına başladım. İlk kitaplar genellikle olayların başlangıcı olduğu için biraz fazla bilgi, karakter ve olay yüklemesiyle doludur. Haliyle biraz daha heyecanlı geçer ve olaylara çok fazla hakim oluruz. Şimdi sonunu bildiğim bir kitabı okuyorum ama sonunu bildiğim bir hayatı yaşadığımızı düşünürsek büyük bir kayıp yok. Ne oldu, neler yaşandı ve ne mesajlar verildi şeklinde “3N” bir soru kalıbına cevap aradığımız için çok büyük bir kayıp görmüyorum ben. Şöyle bir karakter analizlerimizi verelim: Poyraz Musa, Abbas adında kan davasından kaçmış birisidir. Aynı zamanda şeref madalyası sahibi bir savaş gazisidir. Rum Vasili ise Vasili Atoynatanoğlu adında bir Sarıkamış gazisidir. Karınca Adasında, Musa gelene kadar yalnız başına yaşamış o geldikten sonra iyi bir dostluk kurmuşlardır. Lena Papazoğlu ise dört oğlunu kaybetmiş bir babadır. Kurtuluş Savaşı sonrası adadan ayrılsa da geri dönmüştür. Kadri Kaptan, adaya gelip gidenleri getirip götürür. İlginç olan noktalardan birisi de 1923 yılında imzalanan mübadele sonrası Vasili’nin adadan ayrılmaması ve Yunanistan’a gitmek yerine adaya gelecek olanları öldüreceğine yemin etmesidir. Lena ise Yunanistan’a gitmiş ama alışık olmadığı yerde yapamamış ve adaya geri dönmüştür. Musa ise sonradan adaya gelecektir, tabi Lena’dan önce. Geleni öldürmeye yemin etmiş Vasili’nin Musa’nın hayatını kurtarması ise hem iyi bir ironi hem de iyi bir yaklaşımdır. Anadolu halkımızın çektiği çileleri anlatan kitabın, aslında savaşın ne kadar kötü bir şey olduğunu anlatması, binlerce yıl beraber yaşamış insanların ayrılmaması gerektiği üzerine bir serzeniş olarak bunu kaleme aldığı düşüncesindeyim. Tabi burada bir Yunan dostluğu garip olacaktır çünkü buna çok romantik bakanlar var. Bunlar Kurtuluş Savaşının öncesinde de sonrasında da İzmir, Manisa, Aydın ve çevresinde ninelerimiz, ablalarımız, kardeşlerimiz nasıl tecavüze ve vahşete uğramışlar bunlara baksınlar. Gidin hepsini öldürün demiyorum, kiminle dost olacağınızı iyi seçin diyorum aslında. Hayranlıkla okuduğum bir eser olduğunu söyleyebilirim. Hepimize iyi okumalar dilerim..
Fırat Suyu Kan Akıyor BaksanaYaşar Kemal · Yapı Kredi Yayınları · 20208,2bin okunma