Reşat Nuri Güntekin Tekrardan Çalıkuşu! Merhaba arkadaşlar, aslında bu eseri lise yıllarımda farklı yayınevinden kısaltılmış şeklinde okumuş bitirmiştim. Yıllar sonra ise bu kitabı tekrar okuma gereği hissettim. Çünkü bazen bazı kitaplarda aldığınız tat sizde tekrardan okuma isteği uyandırabilir. Bu eserde o kitaplardan biri. Üstelik Atatürk'ünde Milli Mücadele döneminde yanından ayırmadığı bir eser bu. Hatta Atatürk o kadar çok seviyormuş ki bu kitabı fırsatını bulduğu gece saatlerinde dinlenmek üzere çekildiğinde köşesine hemen bu kitabı okurmuş.
Gerçekten de 3 gün gibi kısa bir sürede akıcı bir dile sahip anlatımı ile bu eseri okuma hazzını tekrar yaşamak beni çok mutlu etti.
Tabi eserin baş kahramanlarından Feride ve onun etrafında cereyan eden olaylar silsilesi. Özet olarak değinip çok fazla spoiler vermeden incelememi bitireceğim.
Feride'nin romandaki karakter yapısı ve öğretmen duruşu, lise yıllarında okurken bu eseri bende öğretmen olma aşkını uyandırmış fakat sonrasında hayatımdaki gelişmeler ne yazık ki buna engel oldu. Ama öğretme sevdası, öğrenmek, araştırmak ve insanlara bir şeylere katmak o yıllardan bu yana Feride'nin o rolü bana örnek olarak süregeldi.
Eserde Feride'nin o yıllarda gittiği köylerde yaptığı öğretmenlik mesleğinde, karşılaştığı durumlarda, verdiği tepkiler, tavırlar ve hayatına birden aldığı Munise.. İçimin inanılmaz ısındığı bu iki karakter beni kitaba bağlayan yegane durum olmuştur. Kitabı okurken bu satırlarımı anımsayacak ve sizleri de etkisi altına alacaktır mutlaka.
Bundan ayrı olarak Kamran'ın ve Feride'nin bu romanda ikisinin daha fazla birlikte zaman geçirmesini yer yer çok istemekle birlikte kitabı okurken bitsin istemedim. O kadar naif bir duyguya kapılıyorsunuz ki eserde yazılanlar karşısında kah üzülüyor kah seviniyor ama öyle anlar geliyor ki sinirleniyor kendinize hakim olamayarak bir anda kitap ile konuşurken buluyorsunuz kendinizi...
Sonuç itibariyle bana göre 7 den 70 e herkesin okumasını düşündüğün önemli Türk edebiyatı romanlarından biridir "Çalıkuşu". M Çalıkuşu utlaka şans verin derim. Pişman olmazsınız.