2023 7. kitabı
Romanın baş kahramanı 21 yaşında denizcilikle uğraşan ablası Getrude’un evinin bir odasında haftalık kirayla kalan,o zaman ki Amerika’nın sıradan işçi sınıfının tüm özelliklerini barındıran Martin Eden, bir kavgada iki burjuva Artur ve Norman’ı kurtarır. Bu iyiliğe karşılık Martin’i evlerine yemeğe davet ederler. Yemeğe giden Martin hayatında ilk defa böyle güzel bir eve gitmiştir yemekte Roth’u görür ve görür görmez de aşık olur. Ama arada ki sınıfsal uçurum karşısında Martin ezildikçe ezilir. Bu açığı kapatmak için yapması gereken önce kendini geliştirmesidir.Tüm imkansızlıklar içinde Martin kendini geliştirmeye başlar kütüphaneden kitap alır ve sürekli okur okudukça gelişir. Kendi kapasitesinin farkına varır içinde inanılmaz derecede bilgiye susamışlık olduğunu keşfeder, hatta zamanla bu birikimi kağıda dökmeye de başlar.İçinden geldikçe yazar ve yazdıklarını çok beğenir.. bunları satarak hayatını idame etmeye karar verir. Hayalkırıklığı çok uzak olmayacaktır çünkü yazdıklarının hepsi ret edilip geri gönderilir.Bu Martin’i yıldırmak yerine daha çok yazmaya iter ve bıkmadan usanmadan yazar. Parası biter,aç kalır bisikletini ve tek takım elbisesini para karşılığı emanete verir de gene de pes etmez..Sınıfsal farklılıklar kültürel açıdan azaldıkça Martin için hayalkırıklıkları da artar.Entellektüel açıdan insanları sığ bulmaya başlar çünkü kendisi oldukça aşmıştır.Tek hayali Ruth’a ulaşıp onla evlenmek isteyen Martin, zaman geçtikçe yalnızlaşacak emellerine ulaştığında ise aslında herşey den vazgeçecek hale gelir, kendinden bile… Jack London’un, kendi hayatından kurguladığı otobiyografik roman özelliği taşıyan bu romanı ben çok beğendim. Mutlaka okunması gerekli bence. Konu çok güzeldi inanılmaz bir başarı hikayesi ile kalmayıp,sonu ile aslında hayatın gerçekliğini de suratınıza çarpıyo..
Martin EdenJack London · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 2025135,4bin okunma