Tembellik Hakkı !Spoiler içerebilir!
Kitap kapitalizm döneminde proleteryanın ve burjuva sınıfının işçi sınıfı üzerinde dayanılmaz baskıları sonucu hiç insanca olmayan çalışma şartlarını ve ortamını ele alıyor. Kitap yer yer başka düşünürlerin konu hakkındaki fikirlerine yer veriyor ve anlatılan konuyu sağlamlaştırıyor. İngiltere'de çalışma saatlerinin düşmesinin ardından üretim veriminin arttığını gösteren sayısal veriler de anlatılmak istenen konuyu inandırıcı kılıyor. Sanayi devrimine insanlığın dönüm noktası olarak baktığımız perspektifin Lafargue fikrince kapitalist bir perpektif olduğunu gözler önüne seriyor. İşçi sınıfının insana benzemeyen çalışma saatleri ve çalışma ortamlarına sunduğu çözüm önerisi ise ,kitabın sonunda Ek kısmında belirttiği gibi, ta Aristoteles'ten, Platon'dan bu yana övülen Tembellik hakkıdır. Burada bu yanlış anlaşılmasın bu hakkın içinde elbette çalışmak var. Ama insan doğasına uygun ve teknolojiyi takip eder bir şekilde. Lafargue'ye göre: Zaten insan gücünün kat kat fazlası işi üreten makineler kullanılmalı ve insanlar üç saatlerini çalışmaya harcamalı. Böylece insanlar günlerini ve gündüzlerini aylaklık ederek kendilerini daha kıymetli işlere yöneltebileceklerdir.
''Ey Tembellik, uzun süren sefaletimize merhamet et! Ey sanatların ve soylu erdemlerin anası Tembellik, insanların dertlerine derman ol!''