Bu zamana kadar okuduğum diğer Rus roman ve hikayelerine göre ilk defa içten ve sıcak aile ilişkisine sahip bireylerin anlatıldığı bir Rus romanı okudum. Okurken yok canım bu kadar da duygu dolu olamazlar kalıpyargılarına kapılsam da güzel bir deneyimdi.
Benzer bir şekilde oğullarına oldukça fazla bir şekilde saygı ve sevgi duyan iki babanın oğullarının ne kadar farklı olabileceği güzel aktarılmıştır. Başta birbirlerine benzer gibi gözüken iki arkadaş birbiriyle hayat hakkında tartıştıkça aslında ne kadar farklı ve tek taraflı olarak saygısız bir ilişkileri olduğunu fark eder. Bu da herkesin hayatında ilk başlarda kendine çok yakın gördüğü ama tanıdıkça aslında dünyalarının çok farklı olduğunu fark ettiği bireylerle olan ilişkileri gibidir.
Hikayede ana karakter sayılabilecek Bazarov'a ben de tıpkı oradaki köylüler gibi hem nefret hem de sevgi duydum. Bunu çok az karakter başarabilir. Genel olarak hayata bakış açımdan ve inancımdan farklı olarak nihilizmi savunsa da araştırma isteği doğurmuş ve olur da bir gün Bazarov gibi biriyle karşılaşırsam ne kadar aşağılanabileceğimi fark ettirmiştir. Umarım hayatımın Bazarov'uyla karşılaşmam :)