spoiler vardır!
2022 10. kitabı
Okunma: 09 Kasım 2022 14:44
Kitabın konusu; lise son sınıf öğrencisi olan (17) Merve'nin - diğer adı Asi - , iş adamı olan Karan'la (26) arasında geçen romantik bir ilişkiyi6konu alıyor. Merve'nin aile anlamına kendinden bir yaş büyük bir ablası (Defne) var. Annesi ev hanımı. Psikolojik ve fiziksel şiddet görüyor. Babası da evdekilere hem psikolojik hemde fiziksel şiddet uyguluyor. Maalesef kötü bir ailede yaşıyor Merve. Karan Ali Çakıl da iş adamı işte. Dedesi Yaşar Çakıl onu büyütmüş. Annesi o küçükken gözlerinin önünde kendini uçurumdan atıp intihar ediyor. Hatta o intihar ederken Karan'ın elinde çakıl taşları var. Kanlar çakıl taşlarının üzerine geliyor. O çakıl taşlarını temizleyip saklıyor. Merve ile tanışınca da onlardan birini Merve'ye kolye olarak veriyor. Asi çakıltaşı bu yüzden asi çakıltaşı işte. Babası da Karan'a ilgilenmiyor. Başka şehirde yaşıyor. Onun ailesi de sorunlu yani. Ayrıca ileride neler olacağını tahmin edebildiğim için kitabı klişe olarak görüyorum. Bence kesinlikle olay örgüsüne bakılırsa klişe bir kitap. Merve sürekli aile sevgisi görmediğinden bahsediyor ama bunu sürekli söylediği için artık sıkıyor. Kitapda kendini tekrar eden yerlerden biri bu. Bence Karan pek de bad boy değildi. Ama toksik halleri vardı. Mesela; "... Benim hayatım, benim kararlarım kafasından sıyrılsan iyi olacak, velet. Çünkü Yaşar Çakıl şehri terk edene kadar benim küçük sevgilimsin ve dedem benim nasıl bir adam olduğumu, o eteği sevdiğim kadına hiçbir şekilde giydirtmeyeceğimi gayet iyi bilir..." (Sayfa 216) Bunu gibi işte. Ayrıca yaş farkı olup ilişki yaşayan insanların daha iyi anlayacağı bir kitap. Merve'nin Karan'ı sevmesinde ki ve ona bağlanmasındaki sebeplerden birinin babasının onu hiç sevmemesine bağlıyorum. Çünkü Karan onun gözünde baba figürü gibi. Diyaloglardan bunu anlıyorum. Aralarında dokuz yaş var. Dipnot: Bu bir kitaptır. Gerçek hayatta kendinizden dokuz yaş büyük erkeklere aşık olmayınız. Çünkü genelde bu tür olaylarda kız çocukları, yaşça büyük erkekler tarafından kullanılıyor. Merve'nin annesine de babasına da ayrı sinir oldum. Annesi bırakıp gidebilir. Kızlarını alır, kendi çalışır, kızları da çalışır maddi durumları kötü de olsa geçinirler. Böyle bir zulüm yaşamaktan iyidir. Babası da zaten annesini aldatıyor. Bir de üstüne her türlü şiddeti uyguluyor. Karan Merve'yi yanına alınca da sırf inadına reşit değil diye şikayet ediyor. Neyse ki kız sonradan reşit oluyor da sorun çıkmıyor. Billur (19) karakteri güzeldi. Ağzı bozuk ama sempatik bir çatlak. Bedo var, kuaför. İkisinin atışmaları kitaba renk katmıştı. Enis var bir de (19) o da Merve'den hoşlanıyor ama Karan'ın yanında hiç şansı yok. Aslında olması gereken - yaş anlamında- Merve ile Enis ama baş karakterimiz Karan olduğu için Enis'i şutluyoruz. Bir de polis mesleğini itibarsızlaştıran bir kısım var. Sayfa 729'da Karan Merve'nin babası yüzünden sorguya getirilince, Merve'de Karan'ı görmek istiyor. Karan'ın dedesi Yaşar Bey'de Karan'la görüşmek için devletin - bakın üstüne basa basa devletin - polisini işinden etmekle tehdit ediyor, gözdağı veriyor. Bir meslek bu kadar itibarsızlaştırılmamalı. Yetmiyor; "Tekrardan özür dileriz, Karan Bey." Bir polis nasıl olurdu da bu şekilde özür dileyebilirdi? Şaşkına dönmüştüm. Para, itibar... (732 sayfa) polis Karan'dan özür diliyor. Söyleyeceğim bu kadar gerisi sizde. Kitap çok kalın ama bitirdim. Bazı yerlerde gereksiz betimleme olduğunu düşünüyorum. Ama yine de sardı. Bu kitapta garibime giden şey okumak istemediğim halde ileride ne olacak diye merak etmem. O yüzden ikinci kitapta görüşürüz.
İnceleme
KehfBinnur Şafak Nigiz · Dokuz Yayınları · 20172,249 okunma