···Okunma: 16 Şubat 2023 15:44 Psikoloji alanından okunabilecek yalın dilli oldukça akıcı bir kitap olduğunu söyleyebilirim. Herkese hitap edebilecek bir dili var yani psikoloji alanından olmayanların dahi rahatça kavrayabileceği bir eser olmuş. Kitapta vakalar olay üzerinden aktarıldığı için hem danışan hem de terapistin gözünden görme şansını elde ediyoruz. Bu yazı inceleme niteliğinde değildir, kitaptaki vakalar üzerine düşüncelerimi paylaştığım bir yazı olarak değerlendirilebilir.
Narsisizm ruhumuzdaki değersizlik algısından kaynaklandığını, hissettiğimiz aşağılanma duygusunu bastırmak adına başvurduğumuz bir savunma mekanizması olarak tanımlanabilir. Temel nedeni ise anne-baba tutumlarıdır. Bu kişiler terapiye geç gelerek üstünlüklerini terapiste kanıtlama davranışında bulunduğu gözlemlenmiştir. Hayatlarının her alanında kendilerini kanıtlamak üzere kurulmuş bir düzene sahiptirler. Yaşamlarının ilk yıllarından itibaren elde ettikleri başarılar anne-babaya kendini kanıtlamak üzerinedir. Öyle ki kariyerlerinde zirveye ulaşacakken bir anda mesleği bırakma kararı alabilirler. Bu durum ailesine karşı bir kanıt içermektedir. "Yapabileceklerimi kanıtladım fakat burada bırakıyorum, sizi cezalandırıyorum sırada benim kararlarıma saygı duymak var." niteliğini içeren bir cevaptır.
Bir çocuk yaşamının ilk yıllarında annesiyle bütünmüş gibi yaşar. Onu kendinden bağımsız düşünemez, tıpkı bir organı gibidir. Fakat çocuk büyüdükçe kendini anneden ayrıştırmak isteyecektir. Bazı anneler için bu durum tehlike olarak görülebilir. Çocuğun davranışlarına karar vermeyi kendisinde hak olarak görebilir. Örneğin doyduğu zamanı, üşüdüğü zamanı dahi annesi kontrol edebilmektedir. Bu çocuklar ileride patolojik problemlere elverişli çocuklar haline gelmektedir.
Bahsettiğim bu iki konu kitaptaki iki vaka üzerinden yazılmıştır, umarım kitap hakkında genel bir fikriniz oluşmuştur. Buraya kadar okuyan herkese teşekkür ederim.