···Okunma: 16 Şubat 2023 21:22 "Orhan Kemal'in kitapları bir okurun hayatta rastlayabileceği o çok nadir hazineler arasında yer alır. Çok az yazar okurunun dünyasında onun kadar iz bırakır, okurunu onun kadar biçimlendirir."
Arka kapağında yazan bu iki cümleyi Orhan Kemal'den okuduğum 2.kitap o kadar doğruluyor ki ! Daha önce Suçlu'yu okumuştum Orhan Kemal'den, Cevdet'i yıllarca unutamamıştım. Uçurtmayı vurmasınların Barış'ından önce onunla tanışmış, ilk ona üzülmüştüm.
Şimdi ise Eskici ve Oğulları. Kitap için Gazap Üzümleri'nin yerli versiyonu dersem belki karşı çıkan çok olur. Zaten ben de kopya çekilmiş, alıntı yapılmış anlamında demiyorum. Bahsettiğim şey yokluk ve çaresizlik. Gazap üzümleri'nde son sayfalara gelirken yorgun düşmüştüm artık. Onlarla birlikte yollara düşmüş, onlarla aç kalmıştım. Bu kitap da aynısını yaşattı bana. Hem de yazının yabanında. Dilim bile günlük hayatta döndü değişti sanki, öyle işledi kitap bana.
Orhan Kemal, Kemal Tahir, Yaşar Kemal... İyi ki varsınız ve iyi ki sizin yazdıklarınızı sizin dilinizde okuyabiliyorum. Ülkenin hem iktidar hem de depremle sınandığı bu günlerde, Türkiye'de doğmanın belki de şükredilecek en güzel yanlarısınız.