Kamelyalı Kadın, Marguerite
2023 5. kitabı
Okunma: 16 Şubat 2023 17:37
19. yüzyıl Paris'inde geçen bu hüzünlü ama realist aşk romanında Kamelyalı Kadın yani Marguerite bir hayat kadınıdır. Zengin orta yaşlı erkeklerin metresi, gençlerin sevgilisi hatta yaşlılardan birinin de kızı olarak yaşamını sürdürür. Genç Armand ile tanıştıklarında ikisinin de hayatı değişir ve biz de bunları bir dostun ağzından dinleriz. Aradan geçen 200 yıla rağmen o dönemde hayat kadınları günümüze göre daha fazla özgürlermiş, daha çok haklara sahiplermiş gibi düşünmeme sebep oldu kitap. Sosyal ortamlarda, insanların arasında rahatlıkla yer alabiliyorlarmış. Ayrıca yaşadıkları aşk o zamanın hatta günümüzün geneline bakıldığında standartların çok dışında. Erkek çoğunlukla kibar, özel hayatına saygı duymaya çalışan, sevdiği kadını olduğu gibi kabul etmeye çalışan ona olan sevgisini de dışa vurmakta sakınca görmeyen kısacası maço olmayan bir erkek denebilir. Kadın son sözü söyleyen, erkeğin korumasına ihtiyaç duymayan, aşık olduğu andan itibaren onun parasını kabul etmeyen, inatçı bir kadın. Yani günümüze göre bile statü farkı, cinsiyet rolleri gibi kalıpların dışında bir eser. Ayrıca çok akıcı. Yer tasvirlerinden, uzun betimlemelerden çok karakterlerin duyguları, karakter gelişimleri üzerinde duruyor. Sevdimmm.
2023 Okuma Raporları
Kamelyalı KadınAlexandre Dumas (fils) · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 201924,1bin okunma