Puan vermedi·267 syf.····Okunma: 16 Şubat 2023 17:10 Türk Edebiyatı Klasikleri serisini sevmemin en büyük nedeni: Bu kitapların o dönemin Türkiye'si hakkında bir fikir vermesidir. Bu kitapları okumanın üstüne hele ki bir de yazarı araştırırsanız özellikle dönemin kültürü, sanatı, ekonomisi ve siyaseti hakkında başkaları ile konuşacak konularınız olur. Bu ustaların bıraktıkları eserler adına gerçekten müteşekkirim.
Açıkçası kitap incelemeleri yaparken uzun uzun kitap karakterlerinden ve olay örgüsünden bahsetmeyi tercih etmiyorum. Zira bunu isterseniz onlarca kaynak zaten halihazırda var.
Ben ne hissettiğimden ve kendi keseme neler koyduğumdan bahsedeceğim.
Kitap, ana karakterimiz olan Ömer başta olmak üzere tüm karakterlerin iç dünyasındaki kavgalar üzerine kurulu.
Kitapta bahsi geçen şeytan şudur: İnsanları kötüye iten, onlara ne istediğini unutturan, binlerce kuruntu hissettiren ve en samimi oldukları insanlar hakkında dahi kafaya binlerce şüphe getiren varlıktır. Yani Ömer'in en başından beri söylediği buydu. Ne zaman işler ters tepse ve içindeki arzu onu uygun olmayan şeylere yönetse, tüm bu bedbaht durumları o şeytana atardı.
Peki ama her şeyi şeytana atmak doğru muydu?
Doğru değildi!
Ömer de bunu fark ettikten sonra şöyle diyor:
"Halbuki ne şeytanı azizim, ne şeytanı? Bu bizim gururumuzun, salaklığımızın uydurması... İçimizdeki şeytan pek de kurnazca olmayan bir kaçamak yolu... İçimizde şeytan yok... İçimizde aciz var... Tembellik var...İradesizlik, bilgisizlik ve bunların hepsinden daha korkunç bir şey, hakikatleri görmekten kaçmak itiyadı var..." (258)
Değinilen nokta o kadar güzel ki... Şeytan ve nefis varlığına inanıyorum fakat içimizdeki her şeyi bunlara atmak doğru değil.
İçimizde tembellik, iradesizlik, plansızlık, mutsuzluk vb. şeyler de var. Bizler kendi kötü yanlarımızın hepsini birilerine yükleyerek aslında KENDİ SORUMLULUĞUMUZU KENDİMİZDEN ATIYORUZ.
Başımıza gelen iyilikler bizden kaynaklı ama kötülükler başkalarından kaynaklı gibi davranıp sürekli acınası bir role girmeye çalışmak da doğru değil.
Alacağımı alıp yolumuza devam etmek gerek.
Şeytan hep var ama dinleyip dinlememek bize kalmış.