3/5 Cengiz Aytmatov
Kitap 1950 li yılların Kırgız bozkırlarında geçiyor. Zorlu iklim şartlarında hayatta kalmaya çalışan insanların yaşam mücadelesini anlatıyor. Aslında kitap tek bir günü anlatıyor. Ama o tek gün içerisinde sürekli geçmişe dönerek yaşananları anlatıyor. Yani cenaze günü bir asra bedel oluyor.
Yazarın dilini ben beğendim betimlemeleri de genel anlamda hoştu. Ve o kavurucu sıcak ve dondurucu soğuğu ben okurken hissettim. Keşke bazı şeyler yaşanmasaydı kitapta ama sonradan düşününce aslında kimsenin mükemmel olmadığı. Bazı şeylerin hayatın gerçeği olduğu ve herkesin kusurları olduğunu anlatıyor. Aslında hepsi hayatın içinden yani. Ve anakarakterlerin her zaman "ideal karakter" olmadığı gerçeğini de vurgulamış oluyor yazar.
En sevdiğim karakter Abutalip Kuttubayev oldu. Onun hikayesinin geri kalanı "Cengiz Han'a Küsen Bulut" ta anlatılıyor. 100 küsür syf lık ince bi kitap bu kitaptan sonra onu da okumanızı öneririm.
*Spoiler*
kitap Kazangap'ın ölüm haberiyle başlıyor. Kazangap'ın kitabın ana karakteri olan Yedigey ve ailesini Sarı Özek Bozkırlarına getirmesiyle asıl hikaye başlıyor. Ve Kazangap'ın defnedilmesiyle bitiyor. Bitirdiğim anda yarım kalmış hissi uyandı ama aslında herşey kazangapla başlamıştı ve onunla bitti gibi düşününce bu his ortadan kalktı.