2023 9. kitabı
İnsan cinselliği, insan hayatı için çok önemli ama bir o kadar da önemsiz gibi davranılan bir alan. Cinsellik, dışarıya karşı görmezden gelinen, halı altına itilen, önemsenmeyen bir durummuş gibi aksettirilmeye çalışılsa da, içerde kişiye görmezden gelemeyeceği, bastıramayacağı bir güç uygular. Cinselliği hayatımızın neresine ne şekilde koyacağımızı bir türlü bilemeyiz. Bu isteğimizi dile getirmek sapıklık, hiç belli etmemek ise bazen erdemli bazen de ruhsuz damgası yememize neden olabilir. Kişi bile kendi arzu ve isteklerini çoğu zaman fark etmekten korkar. Neredeyse birçok toplum cinselliği ayıp ve günah olarak etiketler. Bir çocuğun bu alanda sorduğu sorular genelde geçiştirilir ya da susturulur. Zaten belli bir yaşa gelince hiçbir çocuk da bu konuda bir şey konuşulmaması gerektiğini sezgisel olarak bilir. Bu işin doğrusu nedir? Herkesin cinselliğe bakış açısı başka başkadır. Cinselliğe yüklenen anlamlar da diğer hayat tanımları gibi çocukluktan ve içinde büyüdüğümüz aileden gelir. Burada alınan sağlıklı/sağlıksız bilgiler eşliğinde hayata devam ederiz ve yetişkin olup bir partnerimiz olduğunda cinselliğimizi keşfetmeye çalışırız. Evlilik olunca, cinselliği suçluluk hissetmeden yaşayabileceğimizi düşünürüz. Ve evlenince bazen işler yolunda gider ama çoğu zaman evli çiftlerin kavgalarının altında -konu ne olursa olsun- genelde tatminsiz bir cinsel ilişki yatar. Direkt cinsel mutsuzluklarını konuşamayan çiftler, bu gerilimlerini başka konular üzerinden tartışarak boşaltmak ister. Ve sorun cinsellik olsa da, konu genel de ortaya konulup tartışılamayacak kadar mahremdir; evli bir çift için bile... Bu kitap, cinsellik ile ilgili sizin algınızda ne yattığına dikkat etmenizi istiyor. Kendi kendinize soruyorsunuz; cinsellik benim için ne çağrıştırıyor? Cinsellikle ilgili ne biliyorum? Kendi cinselliğim hakkında düşününce ne hissediyorum? Partnerimden ne bekliyorum? Peki bu beklentileri nerde ne zaman öğrendim? Gerçekten cinsellik benim bildiklerimle mi sınırlı? Doğrusu benim bildiğim mi? Cinsellik bir ihtiyaç ve normal; evet bunu biliyoruz ama ne kadar içsel olarak buna inanıyoruz. Yaşadığımız cinsellik, bildiğimiz üzerine değil, inandıklarımız üzerine şekillenir. Kitap sade, anlaşılır ve net. Bir danışan üzerinden sanki bir terapiyi izler gibi akıyor. Konuşmalar, sorular, geçmiş vakalardan örnekler ve cinsel psikoeğitim içerikli. Daha iyi kitaplar elbette vardır muhakkak ama bu kitap benim için okunmaması bir şey kaybettirmeyecek ama okunması da zaman kaybı olmayacak bir kitap kategorisinde. Keyifli okumalar.
Cinselliğin ÖnemiGhislaine Paris · Ayrıntı Yayınları · 2016231 okunma