Puan vermedi·102 syf.····Okunma: 21 Şubat 2023 18:45 Kitabı okumayanlar için bu inceleme spoiler içerebilir.
Kitap inci avlayarak para kazanan meksikalı bir ailenin büyük bir inci bulduktan sonra başına gelen talihsizlikleri anlatıyor.
John Steinbeck'in diğer kitaplarında da olduğu gibi bu kitapta da ezilmiş ve dışlanmış, hor görülen bir kesimin yaşadıkları anlatılıyor aslında.
Bulunan bu büyük inci ailenin başka insanlar tarafından kıskanılmasına, fırsatçıların başlarına üşüşmesine yol açarak aileyi felakete sürüklüyor. Anne Juana incinin felaket getirdiğini uğursuz olduğunu ve yok edilmesi gerektiğini düşünse de baba Kino hayallerini gerçekleştirmesi inciyi şart olarak görüyor. Kino'nun istediği en güzel şey bana göre oğlunu incinin getireceği para sayesinde okutmak ve bu sayede kendi ırkının ezildiği bu lanet sistemden çıkarmak.
Kitaptan sadece zamansız gelen paranın şanssızlık doğuracağı sonucunu çıkarmak çok büyük haksızlık olur ona. Bu kitapta ırkçılığa uğrayan kesimin eline fırsat geçse bile (yüksek miktarda para gibi) sistemin o veya bu şekilde onun bu işten sıyrılmasını engelleyeceği fikri var bence.