“İnsan ruhu tercihlerinden meydana gelir.”
2023 6. kitabı
Okunma: 17 Şubat 2023 00:00
Bu kitabın üzerimde bıraktığı etkiyi, içimde uyandırdığı hisleri tarif etmeye her yeltenişimde, zihnimde Oğuz Atay’ın “Şu anda, sana güzel bir söz söyleyebilmek için, on bin kitap okumuş olmayı isterdim.” sözü yankılanıp duruyor... Kitabın, beni bu denli etkilemesinin sebebi, kendimi iyi hissetmediğim bir dönemde okumuş olmam mı? Yoksa kitabın birçok yerinde kendime dair bir şeyler bulmuş olmam mı? Ya da psikolojiye ve felsefeye olan ilgimden mi? Veyahutta kitabın kusursuz bir psikolojik/felsefik roman olmasından mı kaynaklanıyor, henüz ben de bilemiyorum... Kitapta tekrar tekrar, zihnime kazımak istercesine okuduğum pek çok cümle oldu. Bazı cümleleri okurken durup dakikalarca düşündüm, zihnimi sarsan, yüzleşemediğim gerçeklerle yüzleşmemi sağlayan cümlelerin ağırlığının altından kalkabilmek için bazı anlarda durup derin bir nefes aldım. Fakat, kitap tüm bunlara rağmen oldukça akıcı, elinizden düşürmek istemeyeceğiniz bir kitap. Bu yüzdendir ki, kitabı okurken çoğu zaman, insanın varoluşsal yanılsamalarının bu denli yoğun işlendiği bir kitap nasıl olur da bu kadar akıcı/sürükleyici olabilir diye düşünmekten kendinizi alamazsınız. İşte bu da kitabın kusursuzluğunun bir diğer göstergesi sanırım. Ayrıca, kitabın adının bile bu kadar çekici olmasının bir diğer sebebi de kitabın felsefe ve psikolojiyi bir arada işleyen bir roman olması sanırım. Kitapta etkilenecek o kadar çok şey var ki, hangi birinden bahsedeceğimi bilemiyorum... Nietzsche’nin büyüleyici yaşam görüşü, toplumun bütün kalıplaşmış değerlerini/görüşlerini yıkıp atması, Doktor Breuer’ın müthiş bir psikanaliz olması, Dr.Breuer’ın öğrencisi olan ve yine psikanalizin babalarından Sigmund Freud’un harika rüya yorumlamaları, Nietzsche’nin insanlara güvenmemesine olan katkısı yadsınamaz ölçüde büyük olan ve aynı zamanda Nietzsche’nin aşkı olan, özgürlük tutkunu kadın Lou Salomé’nin hayranlık uyandıran özverisi ve bakış açısı... Kitapta psikolojiye ve felsefeye dair ne ararsanız var. Ayrıca, bu kitabı okuduktan sonra kendisinde en ufak bir değişiklik yapmadan hayatını idame ettirebilene aşk olsun! Biraz kendinize gelmek istiyorsanız, hakikati bulma arayışındaysanız ve Nietzsche’nin sizi sarsacak, kendinizi sorgulamanıza neden olacak cümlelerini okuyacak cesarete sahipseniz, durmayın derim! Keyifli okumalar. Kitaplarla kalın!
Felsefe-Düşünce
Nietzsche AğladığındaIrvin D. Yalom · Ayrıntı Yayınları · 202469,9bin okunma