Puan vermedi·355 syf.····Okunma: 22 Şubat 2023 13:59 Merhaba
Öncelikle bu benim ilk kitap incelemem olacak. Yorumlarda düşüncelerinizi belirtirseniz sevinirim.
Kitaba yeni başlayacaklara tavsiyem kitap ilk 50 sayfaya kadar sıkıcı gelebilir. Çünkü karakter yoğunluğu başlarda çok fazla sonrasında taşlar yerine oturuyor. Sonraki sayfalarda kitap gayet akıcı bir şekilde ilerliyor.
Türkçe adı ile bülbülü öldürmek, Amerikalı yazar Harper Lee'nin Pulitzer Ödülü kazanan romanıdır. Ayrıca kitabın yayımlandıktan 2 yıl sonra filmi çekilmiştir.
Kitap Maycomb kasabasında yaşanan ırkçılığı ve eşitsizliği bir çocuk kahramanın, Scout finch'in gözünden anlatır. Kitap ilk başlarda bir çocuk romanı gelebilir. Fakat olaylar yavaş yavaş gelişiyor. İlk bölümde Scout, abisi Jem ve arkadaşları Dill'in öcü Radleyi evden çıkarma çabalarını görüyoruz. Kitabın bu kısmına kadar olayları Radley ailesi etrafında dolaşacağını düşünmüştüm. Fakat ikinci bölümde olaylar asıl Tom Robinson adlı siyahi karakterimiz etrafında gelişiyor ve burada ayrımcılık teması öne çıkıyor. Scout ve Jem'in babası Atticus ise bir avukattır. Atticus karakteri gerek çocuklarına yaptığı ebeveynlikle gerekse çevresindeki olayları karşı bakış açısıyla örnek bir insan modeli sergilemektedir.
Kitabın en çarpıcı cümlelerinden ''İstediğin kadar saksağan vur vurabilirsen ama unutma bülbülü öldürmek günahtır.'' sözü aklıma neden Friedrich Nietzsche'nin
bir sözünü getirdi.
'Bir hamamböceği öldürürsen kahraman, bir kelebeği öldürürsen şeytansın'