Puan vermedi·208 syf.····Okunma: 21 Şubat 2023 13:45 Yaşar Kemal'i Türk Edebiyatı’nın Homeros’u olarak düşünebilirsiniz. Çünkü Yaşar Kemal Homeros’tan bu yana gelen en eski geleneksel anlatıcıdır. Korkusuz bir halk eleştirmeni olmasının yanı sıra, başka bir sesi olmayan halkın sesidir de aynı zamanda. Anadolu insanını, haksızlığa boyun eğmeyip başkaldırmayı, insanoğlunun doymak bilmezliğini en iyi anlatan/yansıtan yazarlardan biridir Yaşar Kemal. Mutlaka ama mutlaka okunmalı, naçizane tavsiyem.
Gelgelelim kitabın konusuna. Filler Sultanı ile Kırmızı Sakallı Topal Karınca’da bir halk hikâyesi masalından yola çıkılarak güç ve haklılık arasındaki ilişki ele alınır. Filler sultanı gücüne güvenerek karıncalara savaş açıyor. Haklı veya haksız olduğunun onun için hiçbir önemi yok. Onun asıl amacı: kendi gücünü tatmin edebilmek için kendisinden kat kat küçük olan karıncalarla savaşıp kendi gücüyle övünmek.
Filler sultanı her ne kadar karıncaların çalışkanlıklarından yararlanıp onları manevi olarak kendisine bağlamaya çalışsa da, filler sultanı’nın boyundurluğu altına girmiş gibi gözüken karıncalar, içten içe hep bir başkaldırma, özgür olma arzusu içerisindeler. Kitabı biraz dikkatli okursanız, her bir cümlenin altında binlerce anlam barındığını görebilirsiniz. Hayvanlar üzerinden insanların bu kadar müthiş eleştirilmesini Yaşar Kemal’den başka bir yazarın bu kadar kusursuz bir biçimde yapabileceğini düşünmüyorum doğrusunu söylemek gerekirse. Ayrıca, kitabın günümüz dünyasıyla da pek alakasız olduğu söylenemez. Bu da kitabı okumanız için bir diğer sebep sanırım.
Keyifli okumalar. Kitaplarla kalın!