Selam sevgili okur!
Zaman Sığınağı tam bir zor dönemlerde okunabilecek kurtarıcı romanlardan. Bunun birçok nedeni var. Bunlardan ilki bölümlerin kısa kısa oluşu kolay bir okuma sağlıyor, bu özellikle odaklanmakta sorun yaşadığınız günlerde önemlidir. İkincisi sıradışı bir kurgusu var ve sonraki sayfada neler olacak bunu bilmenizin ihtimali yok, bu da merak duygunuzu sürekli taze tutuyor. Son olarak da şunu eklemek istiyorum bir çok roman gibi sizi olduğunuz zamandan ve çoğrafyadan alıp bambaşka bir döneme götürüyor.
Sonuç olarak adından da anlaşılacağı gibi tam bir sığınak, üstelik oldukça da güvenli bir zamanda sığınmak gibi bu romanı okuyabilirsiniz.
Kitap toplamda 284 sayfa 5 bölümden oluşuyor. Çok fazla karekter ve algıyı zorlaştıran bir anlatım tarzı yok. Oldukça kolay ve keyifli bir şekilde okunuyor. Ancak kurgusu oldukça farklı. Tek bir düzlemde ilerleyen ve tek bir olay çerçevesinde ilerleyen bir yapısı yok.
Roman ilk önce hafızasını yitiren insanlara özel bir klinik oluşturma planı ile başlıyor. Bu kiliniklerin adı 'Geçmiş Klinikleri' burada hastalara vaad edilen geçmiş zamanalrda yaşayacakları zamanlar yaratmak. Kliniğin her katı farklı bir dönemi yansıtıyor. Kimi katta 1960 yılında yaşarken başka bir kat 1970 ve başka bir katta 1980 yılına ayrılıyor. Hastalar belirli zamanlarda buraya gelerek iyi hissetmeleri amaşlanıyor.
Daha sonra talep çoğaldıkça klinikler de çoğalmak zorunda kalıyor ve gün geliyor her yıla bir mahalle kuruluyor.
Zaman içerisinde bu normal insanların da hoşuna gidiyor ve iş çığrından çıkıyor. Tüm illerde ve dünyada zaman sığınakları kuruluyor. Kitap bu şekilde ilerliyor. Ben yarısında anlatmayı bıraktım ama romanda çok daha fazlasını okuma şansınız olacak. Tüm bunların yanı sıra insanların duygularını, sosyolojik durumlarını da okuyorsunuz.
Örneğin hangi ülke hangi yılda yaşamak istiyor gibi farklı tartışmalarla ülkelerin farklı yanlarını okuyorsunuz.
Oldukça derinlikli, yaratıcı ve dokunaklı bir roman olduğunu söylemek mümkün.
Bu tarz farklı eserlere ilgi duyan okurlara tavsiye ederim.
Herkese keyifli okumalar diliyorum.
İsterseniz YouTube kanalıma da bakabilirsiniz.
youtube.com/c/EL%C4%B0FBEGE...