Sadece not aldım. Spoiler vermemek için uğraşmadım. Ona göre okursunuz.
2023 6. kitabı
Okunma: 06 Mart 2023 02:46
Aslında inceleme yazmayı hiç düşünmedim. Çünkü kitap yazılmış zaten üzerine tekrardan bir şeyler yazmak yersiz geliyor, en azından benim haddime değil. O yüzden pek de inceleme sayılmaz benimkisi. Kitapları hızlı tüketebiliyorum ve sanki kitaplara haksızlık ediyormuşum gibi geliyor bazen. En azından kitabı bitirdikten sonra hissettiklerimi ve düşüncelerimi yazarsam dönüp baktığımda hatırlaması daha kolay olur diye düşündüm. Dreyfus davasını Begüm Çakırʼın ( Begüm Çakır müteşekkirim..) videolarında denk geldim. Hiç duymamıştım. Konuyu araştırdım ve gittikçe daha da merak ettim. Bu konuyla savaşmış Emile Zolaʼnın davasını “Adaletsizliğe Hayır” kitabından, eşinin anlatımıyla okumayı tercih ettim. Sonrasında bu davada geçen mektubu -suçluyorumu- okumalıyım dedim. Çağının konuları ele alarak çağdaş olsa da adalet duygusuyla çağının ötesinde bir insan ve yazar. Neden özellikle insan dedim?.. Bilmem, belki de adalet kavramını görmediğimiz içindir! Dreyfusʼun haklı davası gibi binlercesi var. Dreyfus şanslıydı ki onun Zolaʼsı vardı. Peki günün birinde adaletsizlikle karşılaşırsak Zolaʼmız olacak mı? Dreyfus olup olmamak kaderin cilvesi. Peki bizler kendi hayatlarımızda Emile Zolaʼmıyız yoksa Albay Du Paty de Clamʼmiyiz? Bir düşünelim... Zolaʼnın sözleriyle bitsin bu sefer; “Üstelik bu insanlar uyuyabiliyorlar, eşleri ve çocukları var, onları seviyorlar!”
Dreyfus Davası
SuçluyorumEmile Zola · Can Yayınları · 20195,9bin okunma