Oblomov
Okumayanların neredeyse hepsi, okuyanlarında bir kısmı tarafından kitabın konusunun tembellik olduğu sanılan kitap, Oblomov.
Oblomov, insanların küçük hesaplar peşinde koştuğu dünya düzeninde kendine yer bulamamış bir kişidir. Kendisine ait topraklardan gelen parayla hizmetçisi Zahar ile birlikte yaşamaktadır. Uzun süre bir eylem içerisinde olmadan sadece düşünerek yatması, kendisini toplumdan iyice uzaklaştırmış, pasif, kolayca kandırılabilen biri haline getirmiştir.
Çocukluk arkadaşı Ştolts ise Oblomov'un aksine hayatın içinde ve başarılı bir kişidir.
Ştolts'un gelmesiyle Oblomov'un hayatı biraz hareketlenmiş olsa da sonuç değişmez.
Bu kitap hayatın her basamağındaki insanları bir çatı altında Oblomov, Ştolts ve Zahar başlıklarıyla toplayarak, bir toplum eleştirisi olarak yazılmış ve yozlaşmış bir toplumun doğurduğu bir tutunamayanın hikayesidir. (En azından benim anladığım.)