2023 3. kitabı
Okunma: 28 Şubat 2023 09:05
BOYALI KUŞ İkinci Dünya Savaşı patlak verdiğinde henüz 6 yaşında olan yazar, ailesi tarafından, doğuya giden birinin eline biraz para sıkıştırılarak orada bir ailenin yanında büyümesi için uzaklaştırılıyor. Babası, Nazilere karşı olduğundan Almanya'ya, toplama kamplarına götürülme tehlikesi varmış. Çocuk zarar görmesin diye yollamışlar ama çocuğun başına öyle kötü şeyler geliyor ki yanlarında kalsa daha mi az acı çekerdi acaba, diye düşünüyor insan. Küçücük yaşında köyden köye kaçıyor. Karın tokluğuna insanlara yardım ediyor. Ahırlarda çalışıyor. Sürekli dayak yiyor yanlarında kaldığı ailelerden ve işkenceler görüyor. Tacize uğruyor. Sarı saçlı, mavi gözlü insanlar çocuğa çingene ya da Yahudi gözüyle bakıyor. O dönemin şartlarını düşününce evde kara kaşlı, kara gözlü birini barındırmak yalnız ev sahibini değil bütün köyü tehlikeye atıyor. Her sayfasında ayrı bir acı vardı. Otobiyografik bir romandı. Jerzy Kosinski, evlendikten sonra zengin, dul eşiyle inanılmaz bir hayat sürüyor. Özel uçaklar, yatlar, yüksek sosyete... Ne yazık ki eşinin amansız bir hastalığa yakalanmasıyla eşinin kendinden önce öleceği kaygısına kapılıp bu acıya katlanmayacağını düşünüp intihar ediyor. İkinci Dünya Savaşı'nı bir çocuğun gözünden Çizgili Pijamalı Çocuk kitabında da okumuştum ama kesinlikle Boyalı Kuş daha sarsıcıydı. İlk 1965 yılında basılmış. Türkiye'de ise 1968'de yayımlanmış. Bu yönüyle de Çizgili Pijamalı Çocuk'tan(2006) daha eski bir kitap. O günler keşke yaşanmasaydı.
Boyalı KuşJerzy Kosinski · E Yayınları · 20115,6bin okunma