2023 9. kitabı
Okunma: 19 Şubat 2023 23:08
Merhaba arkadaşlar bugün karşınıza Viktor E. Frankl adında psikiyatr bir yazarın “İnsanın Anlam Arayışı” adlı kitabı ile geldim. Yazarımız ikinci dünya savaşında Auschwitz kampının da içinde olduğu dört esir kampında yaşadıkları deneyimleri “Logoterapi” metoduyla bağdaştırarak biz okurlara anlatıyor. Logoterapinin ne olduğunu birazdan açıklayacağım. Kitap üç bölümden oluşuyor. İlk bölümde yazarımızın kamp deneyimlerini anlattığı bölümde insan bazı ifadeleri kanı donarak okuyor. İnsanlık dışı uygulamaları yazarımızın ağzından dinliyoruz. Hatta yazar bir yerde,”burada sadece bir numaradan ibaretsiniz” gibi bir ifadeyle kamptaki insanların gördükleri değeri gözler önüne seriyor. İkinci bölümde ise “Frankly’ın acıya bakış açısı” yazarımıza göre acının hayatımızdaki yeri,acının içinde görülmesi gereken şeyler gibi felsefik bir görüş okuyoruz. Üçüncü bölümde ise kitap iyice teknikleşiyor ve Genel İlkeleri ile Logoterepi bölümü karşımıza çıkıyor. Logoterapide,hayatın anlamı herkeste farklı olduğu ve bu anlamı herkesin kendi hayatında bulması gerektiğini söyler. Bu da varoluşçuluk felsefi ile benzer özellik teşıdığı gösterir. Yine Logoterapide,gelecekte yaşayacağımız anlamlar üzerinde durur ve bu anlamlara tutunmamızı ister. Kitap genel hatları ile böyle. Kitap felsefi bir kitap gibi ama bir olay örgüsünün içinde bu felsefeleri vermesi biz okuyacaklar için anlamayı kolay hale getirmiş. Hele felsefi ile aramız çokta iyi değilse. Evet kitabın son bölümü birazcık akademik bir dille ağır gibi görülebilir ama o kadar da olsun. Şunu söylemek istiyorum. Başka başka zamanlar da kesinlikle tekrar okumayı düşünüyorum. Herkesi iyi okumalar
İnsanın Anlam ArayışıViktor E. Frankl · Okuyan Us Yayın · 202651,4bin okunma