···Okunma: 05 Mart 2023 03:32 Hayatta hepimiz kendimizden farklı olan “öteki” yanımıza düşman değil miyizdir zaten? Kitapta da acaba öteki var mıydı? Yoksa her şey kahramanımızın kafasında mıydı? Bunu merak ettim. Kahramanımızın kendisiyle tamamen zıt olan biriyle mücadelesi bence çok iyi aktarılmıştı. Erdemli, onurlu, az konuşan ve insanların arasında katılmaktan hoşlanmayan biriyle her türlü sahtekarlığa başvuran, insanlarla iletişimi kuvvetli iki karakterin çatışması başarılı bir şekilde ifade edilmişti. Toplumdaki insanların çatışması gibi geldi bana. Toplumdaki iyilerin ve kötülerin çatışması. İyi insanlar ve onlarla yaşayan “öteki insanlar”
-SPOILER İÇERİR-
Kahramanımız Bay Golyadkin’in hayatını anlatıyor. Bay Golyadki doktoruna gider. Doktoru ona ilaçlarını kullanmaya devam etmesini ve sosyalleşmeyi ihmal etmemesini söyler. Ama Bay Golyadki sessizliği seven biridir, hayatından bahsederken birden ağlamaya başlar. Ondan intikam almak isteyen insanların olduğundan bahseder. Kendisinin ise intikam amacında olmadığını, maske takan insanlardan olmadığını söyler. Doktoru onun bu garip hâllerini anlamayamaz ve ilaçlarını kullanmaya devam etmesini söyler.
Bay Golyadki akşam olunca Klara Olsufyevna’nın doğum gününe gider. Ama kapıdan içeri alınmaz ve bunun nedeni de ona söylenmez. Bay Golyadki iyice utanır, sıkılır, onun karmaşık ruh hâlleri burada iyi yansıtılmıştır. Bay Golyadki gizlice doğum gününü izlemeye başlar sonra da gizlice bu doğum gününe katılmaya karar verir. İçeri girdiğinde dans odasında kendini bulur ve herkes ona bakar. O ne diyeceğini bilememektedir, insanların onu dışladığı bakışlarından bile bellidir.
Klara’yı elinden tutar ve dansa kaldırır ama Klara onunla dans etmek istemez, elini ondan kurtarmak ister. Bay Golyadki kendini dışarda bulur.
Bay Golyadki ertesi gün işe gittiğinde çok şaşıracağı bir durumla karşılaşır. İşe kendisine çok benzeyen biri başlamıştır. Bu adam aynı kendisi gibi görünüyordur hatta soyismi bile aynıdır. Sadece karakter olarak farklıdırlar. Bay Golyadki içe dönük, etrafı ile pek ilgilenmeyen, kalabalığa karışmayı sevmeyen biridir. 2. Bay Golyadki ise onun tam tersidir.
Bay Golyadki ondan başta rahatsız olur ama kendisine çok benzeyen bu adamı aynı zamanda tanımak da ister. İş çıkışı 2. Bay Golyadki, kahramanımızın yanına gider ve ondan yardım istediğini söyler. Bay Golyadki onu evine çağırır. 2.Bay Golyadki işe yeni girdiğini, eski işinde kendisine iftiralar atıldığını, yalnız olduğunu, kendisine ısındığı için arkadaş olmak istediklerini belirtir. Bay Golyadki bu sözler üzerine ona ısınır hatta birlikte yaşamayı teklif eder. 2. Bay Golyadki o gece onun evinde kalır.
Sabah uyandıklarında Bay Golyadki bu kararı aldığına pişman olmuştur, evini onunla paylaşmak istemez. 2. Bay Golyadki’yi aradığında evde olmadığını hizmetlisinden öğrenir. Erkenden iş yerine gitmiştir. Bay Golyadki buna da bozulur hatta eve geri dönmesini bekler. Bir evden gitmesini ister bie eve dönmesini ister karmaşık bir ruh hâlindedir.
O da iş yerine gider, bir raporu müdürüne götürmesi gerekiyordur. O sırada 2. Bay Golyadki ile karşılaşır, 2. Bay Golyadki kağıtlara mürekkep döküldüğünü ve onları temizlemesi gerektiğini söyleyerek raporları elinden alır. Kaşla göz arasında raporları kendi hazırlamış gibi müdüre sunar. Müdür de raporları çok beğenir. Bay Golyadki buna çok sinirlenir ondan bunun hesabını sormak ister. Ama 2. Bay Golyadki onu ciddiye almaz hatta herkesin içinde onunla alay eder. İş çıkışı yine konuşmak ister ama yine ciddiye almaz. Bay Golyadki rezil olduğunu düşünür işler onun için kötü gitmeye başlar. Bir önceki gece evinde kalan bu kişinin neden ona böyle davrandığını anlayamaz.
Durumu müdürle konuşmayı düşünür, onun evine gider. Müdür evinde yoktur, Bay Golyadkin acıktığını fark eder, bir lokantaya girer ve bir poğaça yer. Kasaya ödemeye gittiğinde garson ona on bir poğaça yediğini söyler. Bay Golyadkin şaşırır, on bir poğaça yiyip yemediğini düşünür. O sırada 2. Bay Golyadkin’i görür, on bir poğaça yiyen odur. Daha şimdiden işler karışmaya başlamıştır. Ya iş yerinde de insanlar ikisini karıştırırsa? 2. Bay Golyadkin karaktersiz biridir ya kendi yerine geçmeye çalışırsa? Ya tüm takdirleri kendi kapmaya çalışırsa? Bay Golyadkin bunlardan hep rahatsız olur ve bunları dile getirdiği bir mektup yazar, 2. Bay Golyadkin’e göndermesi için uşağına verir ayrıca ondan 2. Golyadkin’in nerede oturduğunu öğrenmesini de ister.
Uşağı geldiğinde mektuptan da 2. Golyadkin’den de söz etmez zaten sarhoştur. İkisi atışmaya başladıktan sonra Bay Golyadkin bir mektubu fark eder. Açıp baktığında bunun eski bir arkadaşından geldiğini görür. Mektupta şunlardan bahseder: Bay Golyadkin’in uşağı sarhoştur, bu nedenle 2. Bay Golyadkin’e mektubu o göndermiştir, 2. Bay Golyadkin’in Karolina’nın dairesinde bir odada kalmaktadır. 2. Bay Golyadkin’i çok sevdiklerinden, onun dürüst, namuslu biri olduğundan bahseder. Ve kendisiyle de artık arkadaşlık etmeyeceğini çünkü onun onurunu ve saygınlığını kaybettiğini, dostum dediği insanların arkasından konuştuğunu söyler. Bay Golyadkin de hemen ona bir mektup yazar ve söylenenlerin koca bir iftira olduğunu belirtir. Yüz yüze görüşmek istediğini de söyler. Uşak bu arada evi terk eder.
Ertesi gün 2. Bay Golyadkin’e bir mektup daha yazdı. İkisinin oraya fazla olduğunu, soylu olan kendisinin orada olması gerektiğini bu nedenle de geri adım atması gerektiğini yoksa en sert tedbirleri alacağını söyledi. Sonra işe gitti, kendisine bir mektup geldiğini gördü onu cebine koydu. 2. Bay Golyadkin ile müdürünü çok samimi bir şekilde sohbet ederken gördü. Kendi diğer çalışanlara selam verdi ama onu takmadılar bile. Kimse onunla konuşmak istemiyor, herkes 2. Bay Golyadkin’in yanında oluyordu. Müdürüyle konuşmaya karar verdi. Ona 2. Bay Golyadkin’in yaptığı sahtekarlıklardan, kendisine attığı iftiralardan bahsetti. Müdürü hiç oralı olmadı, aksine onun insanların arkasından iş çeviren biri olduğunu söyledi. Bay Golyadkin bu durumlara iyice sinir olmaya başlamıştı, iş çıkışı 2. Bay Golyadkin ile konuşmaya çalıştı ama o çekip gitti. Bay Golyadkin de onun peşinden koştu.
2.Bay Golyadkin’i yakaladığında onunla konuşmak istediğini söyledi, bir kafeye geçip konuşmaya başladılar. Aslında Bay Golyadkin aralarını düzeltmek istiyordu ama 2. Bay Golyadkin hâlâ onu alaya alıyordu. Bir sonuca ulaşamadılar. 2. Bay Golyadkin kafeden ayrıldığında yine peşine düştü zorla arabasına bindi. Bir süre birlikte gittiler ve 2. Bay Golyadkin Olsufiy İvanoviç’in evine girdi, Bay Golyadkin de bir lokantaya gitti. Cebinden mektubu çıkardı ve okudu. Mektup Klara’dan gelmişti. Ona ikisini ayırdıklarını, 2. Bay Golyadkin’in ona olan benzerliğini kullanarak kendisiyle evlendirileceğini söyledi. Ama gönlünün Bay Golyadkin’de olduğunu kendisini kaçırmasını söyledi. Eli ayağına dolaştı, elini cebine attı mendil yerine doktorunun yazdığı ilaç çıktı. Hayatını tehlikede gördü oradan ayrıldı ve evine gitti. Kendisine bir zarf gelmişti, müdürü yollamıştı. Elindeki tüm işleri başka birine devretmesini söylüyordu. Uşağı da tüm eşyalarını topluyordu.
İç çatışma yaşıyordu. Hem Klara konusunu düşünüyor hem de 2. Bay Golyadkin’i düşünüyordu. Klara’yı kaçıramazdı, o da yine müdürle konuşmaya gitti. Müdürün evinde davet vardı kalabalıktı. 2. Bay Golyadkin de davetteydi. Müdürüne onun ne kadar alçak olduğunu söyledi, 2. Bay Golyadkin de onu duydu, ikisi arasında atışmalar yaşandı. Bay Golyadkin’in evden gitmesini söylediler.
Bay Golyadkin, oradan uzaklaştı. Bir süre yine düşündü ve davete geri dönmeye, uzaktan izlemeye karar verdi. Uzaktan içeriye doğru baktığında ise davetteki insanların da ona baktığını fark etti, onu görmüşlerdi. 2. Bay Golyadkin dışarı çıktı ve onu davete geri götürdü. İçeri girdiğinde herkesin ona karşı olan tavırları değişmişti, daha iyilerdi, ağlamaklıydılar, üzülüyor gibi bir hâlleri vardı. Daha sonra davete biri geldi. Bu Bay Golyadkin’in doktoruydu. Onu alıp götürdüler, 2. Bay Golyadkin de arkasından baktı. Bay Golyadkin’e bir lojman vereceklerdi, kitap burada bitti.
Sevdim ama psikolojik olarak yorucuydu. Yine de yazarı tebrik etmek istiyorum çünkü şizofren birinin yaşadığı duyguları başarılı bir şekilde iletmiş.