···Okunma: 05 Mart 2023 18:39 Yoksullar evinde dünyaya gözlerini açan çocuğun macera ve sır dolu hikayesi...
Oliver Twist, yoksullar evinden dünyaya gelmiş bir çocuktur. Annesi doğumdan sonra ölmüş babasının ise kim olduğu bilinmemektedir. Yoksullar evinde zorlu bir yaşam sürerken bir gün daha fazla yemek isteme cesaretini gösterir ve bunun üzerine oradan kovulur. Bir cenaze levazımatçısının yanına girer. Orada ise kötü bir muamele ile karşılaşır ve oradan kaçar. Kaçtığında ise Fagin'in çetesinin eline düşer. Oliver, bundan sonra çeşitli maceralarla ve gizemlerle karşı karşıya kalır.
Eserde dikkatimi çeken bir nokta kişilerin tek yönlü olarak ele alınmasıydı. Bizdeki bazı Tanzimat dönemi eserlerindeki kişiler gibi. Yani iyilerin hep iyi kötülerin ise hep kötü olduğu bir eserdi. Kitabın sonunda da herkes hak ettiğini buldu. Eserin adı Oliver Twist olmasa herhalde İyiler ve Kötüler olurdu diye düşünüyorum.
Eser kalın olmasına rağmen akıcı bir dili vardı. Ben okudum ve çok beğendim. Özellikle kitaptaki bazı cümleler çok derin ve anlamlıydı.
"Dünyamız bir kırık düşler dünyasıdır. Ve kırılanlar da çoğu zaman en özenerek beslediğimiz, ruhumuzun en soylu yönünü yansıtan düşler ve umutlardır."
"Kendi ruhu sevgi ve sadakatle dolu olduğu için sıradan bir aşk doyuramaz onu; derin ve sonsuz bir aşk ister o."
"Çevremizdekilere karşı davranışlarımıza dikkatli olmamız gerekir. Çünkü her ölüm geride kalan bir avuç kimseye öyle düşünceler miras bırakır ki yapabilecekken yapılmamış, unutulmuş, boş verilmiş şeyler... Onarılabileceği halde onarılmamış kırgınlıklar, giderilmemiş eksiklikler... İnsan için bunlardan daha acı bir düşünce olamaz! Hiçbir pişmanlık, iş işten geçtikten sonra duyulan pişmanlık kadar acı değildir. Kendimizi acıdan korumak istiyorsak bütün bunları vaktinde anımsayalım."
"Ama zaten fark etmezdi ki! Sözleri oldukça açık anlaşılsa bile ne dinleyen vardı ne de aldıran!"
Keyifli okumalar