Oktay RifatBir Kadının Penceresinden
Oktay Rıfat'ı tanımak ve okumak için edindiğim, okuduğum ilk kitabı Bir Kadının Penceresinden romanı oldu. Diline, üslubuna, anlatım yönüne dair hiçbir bilgi sahibi olmamama rağmen bu kitabına şans verip okumak istedim. İyi ki onu tanımak için yayımlanan ilk bu romanından okumaya başlamışım. Türk şiirinde büyük bir yere sahip olan Oktay Rıfat bu kitabında şiirle romanı harmanlayarak yazmış. Kitabı okurken aynı zamanda kendinizi bir şiir yapıtının içinde bulmuş oluyorsunuz. Betimlemelere ve karakterlerin kendi düşüncelerini de çok fazla yer vererek kendinizi kahramanların yerinde bulduğunuz zamanlar oluyor. Bunu yaparken de akıp giden olaydan kopmadan anlatılan hikayeye ayak uydurup akıcılığıyla birlikte roman akıp gidiyor. 1975 Türkiye'sinin o zaman ki kültürlerini, yönetim biçimlerini, azgelişmişliğin doğurduğu sıkıntıları ; ekonomi, açlık, değersizlik gibi konuları da ele alarak 1975 Türkiye'sinin o zamanki insanların yaşam, düşünüş, var olma biçimlerine de hakim olmuş oluyorsunuz. Fakat asıl konu azgelişmişlik değil azgelişmiş olan ilişkilerdir.
Bir Kadının Penceresinden 1975 Türkiye'sinde İstanbul'da geçen, üç çocuk annesi evli olan Filizle evli bir devrimci olan Selim'in yasak aşk hikayesini anlatıyor. O zamanın Türkiye'si az gelişmiş bir ülke toplamı olarak nitelendiriliyor. Filiz hiçbir yakını, onun eli kolu olacağı, ona destek çıkan birisinin olmadığı bir hayat yaşamakta. Ailenin sahip oldukları ev bodrumda katında olup çelimsiz ve düzensiz Filiz ise bir şekilde hayatını ve çocuklarını orda yaşamaya ve yaşatmaya çalışan birisi. Evli olduğu Bedri ise onun için sadece bir insandan ibaret . Bedri hiçbir zaman Filiz'e ve çocuklarına değer vermeyen birisi oluyor. Bedri Filizi çoğu zaman aldatıyor ve durumu büyük bir küstahlıkla yapıp aynı şeyi Filiz'in de ona yapabileceğini açık açık başka erkeklerle yatıp kalkabileceğini söylemekte asla gocunmuyor. Filiz onu bu zamana kadar sevmemiş ve istememiştir fakat kendisinin de anlamadığı ve adlandıramadığı bir şekilde hala daha onu düşünmesine ve istemesine sebep olan bir şey vardır. Bedri'yi düşünme ve isteme yetisi bir süre sonra kaybolmaya başlar. Buna sebep olan olay ise Bedri'nin bir gün eve misafir olarak getirdiği Selim'dir. Selim ve Filiz yasak aşkın iki kahramanıdır.
A