Puan vermedi·168 syf.····Okunma: 11 Mart 2023 02:36 İsmini daha önce çok duyduğum yazarın bu kitabını okumak bir türlü nasip olmamıştı. Her ne kadar öğrencilerim yüzünden sonunu bilsemde çok beğendiğim, aşırı duygulandığım bir şaheser oldu benim için.
Böyle şaheserleri geç okumanın üzüntüsü içindeyim. Büyük bir eksiklik. Cengiz Aytmatov kitaplarını, bahanesiz, herkesin okuması gerekiyor bence.
Yazarımızın beğendiğim en güzel özelliği kitaplarında insanların fikirlerini açıkça belirtmekten çekindiği, fikir özgürlüğü denilen şeyin olmadığı bir dönemde, yazılması ve yayımlanması, kitaplar vasıtasıyla bunları dile getirip anlamlı mesajlar iletmesi.
Bunun gibi diktatörlük ve istibdat yönetimlerinde insanlar fikirlerini açıkça dile getiremediğinden, anlatmak istediklerini semboller vasıtasıyla anlatırlardı. Bu semboller bazen bir şiir olurdu, bazense bir roman. Kitaptaki dede figürü olan "Mümin dede" nin çocuğa anlattığı hikâyeler efsaneler aslında buna örnek teşkil ediyor.
Millî kültür ve değerlerini unutmamaya ve yeni nesilleri bu şekilde yetiştirmeye çalışan Kırgız Türkleri ve öz benliklerini unutmuş, Ruslarla iş birliğine girişerek yozlaşmış Kırgızlar... Ne ararsan var...
Aytmatov, kitaplarında milli kültür, siyasi yozlaşmalar vb. birçok faktörü kitaplarında muhteşem bir kurgu ile sembolize ederek okurlara aktarıyor.
Kitapta bir çocuğun minicik kalbiyle yaşadığı dünyanın zorluğunu, güzelliğini yorumlaması, hayalinde canlandırması, yaşadığı dünyada iyiliğin yanında kötülüğü tatması ve bununla çocuk kalbi ile mücadele vermek istemesi şeklinde ilerliyor.
Adı belli olmayan çocuk, annesi ve babası olmayan dedesiyle ninesinin baktığı masum ve bir o kadar da güçlü kalbi ile olayları gözlemleyen bir figür.
Kısa bir kitap olmasına rağmen oldukça etkileyiciydi bana göre. Kısa , etkileyici, acıklı... Kitabın sonunda yazar kitaba yapılan eleştirilerden de bahsediyor ayrıca.
Ayrıntılı ve anlaşılır anlatımı, gerçek ile efsanelerin birleştirilmesi ve etkileyici konusu ile çok sevdiğim bir kitap oldun Beyaz Gemi... Okuduğunuz her kitap şifanız olsun keyifli okumalar...