Daha basit anlatılamazdı.
2023 2. kitabı
Okunma: 11 Mart 2023 23:14
İlk 30 sayfasında kitabın konusunun 'spiritüel' mi yoksa 'olumlama' mı ya da 'kişisel yolculuk, iyileşme' mi olduğunu tam olarak anlayamamış olsam da yazar verdiği pek çok vaka ve yaşanmışlık örneği ile her sayfada okuyucuları kendilerini, ailelerini, geçmişlerini keşfetmeye davet ediyor. Açıkçası ben ebeveyn olmak isteyenlere ve hayatının herhangi bir alanında çocuklar/gençlerle ilgilenmek zorunda kalan insanlara reçeteyle özellikle okutulması gereken bir kitap olduğunu düşünüyorum. Çekirdek Dil Teorisi, Mark Wolynn'in geçirdiği bir göz hastalığını atlatmak için dünyayı deyim yerindeyse karış karış gezip bir tedavi aramasıyla lakin (tabii bazı yönlendirmeler sonrası) asıl sorunun kilometrelerce uzakta bıraktığı evinde, ebeveynlerinde olduğunu ve bunu ancak onlarla çözebileceğini anlamasıyla, iyileşmek için kendini tedavi etmeye çalışmasıyla ortaya çıkıyor. Lakin bize Çekirdek Dil Teorisi'ni sunmadan önce ,yazar beynimizin, bedenimizin annemizin karnındayken başlayan gelişim sürecine ve annenin hormonlarının üzerimizdeki etkilerine yer veriyor. Bu benim için çok önemliydi. Aksi halde 260 sayfa kanıtlanamayan bir ''travma iyileştirme teorisi''nden ibaret olurdu. Devamı sizin de kendinizi keşfedebileceğiniz soru şemaları ve kendinizden bir şeyler bulabileceğiniz vaka örnekleriyle dolu. Uygulaması kime ne kadar uyar bilmiyorum ama ailenin çocuk üzerinde etkisini anlamak için, bir insan dünyaya ''boş bir levha'' ile mi gelir (tabula rasa) yoksa doğuştan bilerek, henüz doğmamışken olanlardan etkilenerek mi gelir sorusuna çok güzel bir cevap niteliğinde. Her ne kadar travmaları iyileştirirken bunu çocuğun bir görevi olarak görüyor olsa bile, bence hem kendinizi keşfetmenize hem ilerideki partnerinizle olan ilişkinize rehber olmanıza hem de eğer gençlerle iletişimde olduğunuz bir ortamda bulunursanız onları daha iyi anlamanıza yarayacaktır. ''Ben neden böyleyim ya?'' diye belki de gecelerce düşündüğünüz sorunun cevabı aslında çok basit çözümü de çok kolay olabilir. Bir de herkes aynı duyguyu paylaşır mı bilmem ama insanlara bazen dertleri kocaman ve sadece kendine özelmiş,kimse onu anlamazmış gibi gelebiliyor. Bu kitapla keşfediyorsunuz ki, çok uzakta değil belki de sizden 1 nesil önceniz sizinle o aynı kocaman ve özel derdi paylaştı, muhtemelen sizin düşündüğünüz gibi çözümsüz olduğunu düşündü ve bu ızdırap ile yaşadı. Yani düşündüğünüz kadar yalnız değilsiniz, bu kişi ölmüş olsa bile elinden tutabilir hem size verdiği acıdan hem de kendi huzursuzluğundan onu kurtarabilirsiniz. Her insanın mutlaka okuması gereken bir kitap.
Psikoloji
Seninle BaşlamadıMark Wolynn · Sola Yayınları · 202218,1bin okunma