Mapus damından inciler
2023 14. kitabı
Yine her sayfasında altını çizdiğim cümleler bulunan, toplumsal ve psikolojik bir çok meseleye değinen kaliteli bir kitapla karşınızdayım. Ali Şeriati Doğu toplumlarının içinden çıkıp Batı toplumlarında eğitim almış bir sosyolog ve entelektüel olarak belki de kendi toplumunun içinde bulunduğu cendereden kurtulmasına yardımcı olmak için bir çeşit tedavi kitabı olarak yazmış gibi geliyor bu kitabı bana. İçerisinde değindiği konularla insanın farklı bakış açılarındaki konumu, insan olmanın niteliği ve değeri, beşer olmak ile insan olmak arasındaki ayrımı gayet kuvvetli bir biçimde ifade etmiştir yazar. Konferanslarından kitaba aktarılmasından dolayı yer yer ateşli bir nutuk etkisi gösteren bu sohbet, bir kitap gibi sağlam önermelere de ne yazık ki zannımca sahip değildir. Evet Ali Şeriati birçok meseleyi gündeme getirerek bence muazzam bir iş başarmıştır fakat hem insanı sınırlandıran dört zindanın son zindanına biraz hızlı ve kestirmeden gitmiş olması hem de diğer üç zindandan çıkış olarak tavsiye edilen metotların kanaatimce yavan olması bende kesin bir neticeye ulaşmış hissi uyandırmamıştır. Tabii yine yazarın başka bir kitabında bu konuları daha da etraflıca ele aldığını gördüm fakat bu kitabı okumadığım için üzerine fazlaca bir şey söyleyemeyeceğim. Fikri işçiliği, gündeme getirdiği sorunlar ve çözüm önerileriyle beraber kurduğu müthiş dini ve psikolojik mantık önermeleriyle okuyucusuna hacminden daha fazlasını vadettiğini söyleyebileceğim güzel bir kitaptır. Tabii kitabı okurken kitabın yazarının da tavsiye ettiği gibi içerisindeki önermeleri peşinen kabul etmemeniz hatta onlarla cenk etmeniz faydalı olacaktır.
İnsan
İnsanın Dört ZindanıAli Şeriati · Fecr Yayınları · 20175,9bin okunma