2022 8. kitabı
AYLAK ADAM Yusuf Atılgan'ın kalemini ilk kez okuyorum. Ve okuması uzun süren bol bol bilinç akışı ve karakter analiziyle dolu olan bu kitap hakkındaki yorumumu sizinle paylaşacağım. Kitap ilk olarak 4 bölümden oluşuyor: Kış, ilkyaz, yaz ve güz. İlk bölümü okurken zorlandım açıkçası. Olaylar kitaptaki karakterin iç sesiyle anlatılırken bir anda yazarın anlatımı araya giriyor ve alışık olmayanlar için kopuk kopuk gelebilir ilk etapta kitap. Sabırlı olmak gerek. Gelelim konusuna. C. kendini toplumun diğer insanlarından farklı gören anormal bir kişilik gibi görünüyor aslında ilk başta. Fakat ilerledikçe C.'nin "Aylak Adam" olmasının asıl sebebinin babasından kaynaklandığını anlıyoruz. Çalışmayı lüzumsuz gören bir karakter C. o yüzden "Ne iş yapıyorsun ?" dediklerinde "Aylakım ben." diye sakınmadan cevap veriyor insanlara. Bir de kitabımızdaki karakterden C. diye bahsetmiş yazar. İsmi sanı belirsiz bir karakter yaratması aslında arayış içinde olan herkese sesleniyor oluşundan. Toplumdan soyutlanmış, ataerkil düzene karşı ve evliliğin insanları tükettiğini düşünürken kusursuz kadın arayışına devam ediyor bölümler boyunca. Hayatının kusursuz kadınını ararken iki aşk hikayesi çıkıyor karşımıza: Güler ve Ayşe. Fakat ikisi de C.nin aradığı kadın değil. Daha sonra buldu mu derseniz o da süpriz olsun okumak isteyenler için. Benim için biraz zor ama keyifli bir okuma süreci oldu. Bazı alıntılarda kendimi kaybettim. Öyle ki bir alıntısı Oğuz Atay'a 700 sayfalık "Tutunamayanlar"ı yazdıran bir kitap. – İnsanın bir tutamağı olmalı. – Anlamadım. – Tutamak sorunu dedim. Dünyada hepimiz sallantılı korkuluksuz bir köprüde yürür gibiyiz. Tutunacak bir şey olmadı mı insan yuvarlanır... Okumak isteyenlere keyifli okumalar diliyorum. AYLAK ADAM Yusuf Atılgan'ın kalemini ilk kez okuyorum. Ve okuması uzun süren bol bol bilinç akışı ve karakter analiziyle dolu olan bu kitap hakkındaki yorumumu sizinle paylaşacağım. Kitap ilk olarak 4 bölümden oluşuyor: Kış, ilkyaz, yaz ve güz. İlk bölümü okurken zorlandım açıkçası. Olaylar kitaptaki karakterin iç sesiyle anlatılırken bir anda yazarın anlatımı araya giriyor ve alışık olmayanlar için kopuk kopuk gelebilir ilk etapta kitap. Sabırlı olmak gerek. Gelelim konusuna. C. kendini toplumun diğer insanlarından farklı gören anormal bir kişilik gibi görünüyor aslında ilk başta. Fakat ilerledikçe C.'nin "Aylak Adam" olmasının asıl sebebinin babasından kaynaklandığını anlıyoruz. Çalışmayı lüzumsuz gören bir karakter C. o yüzden "Ne iş yapıyorsun ?" dediklerinde "Aylakım ben." diye sakınmadan cevap veriyor insanlara. Bir de kitabımızdaki karakterden C. diye bahsetmiş yazar. İsmi sanı belirsiz bir karakter yaratması aslında arayış içinde olan herkese sesleniyor oluşundan. Toplumdan soyutlanmış, ataerkil düzene karşı ve evliliğin insanları tükettiğini düşünürken kusursuz kadın arayışına devam ediyor bölümler boyunca. Hayatının kusursuz kadınını ararken iki aşk hikayesi çıkıyor karşımıza: Güler ve Ayşe. Fakat ikisi de C.nin aradığı kadın değil. Daha sonra buldu mu derseniz o da süpriz olsun okumak isteyenler için. Benim için biraz zor ama keyifli bir okuma süreci oldu. Bazı alıntılarda kendimi kaybettim. Öyle ki bir alıntısı Oğuz Atay'a 700 sayfalık "Tutunamayanlar"ı yazdıran bir kitap. – İnsanın bir tutamağı olmalı. – Anlamadım. – Tutamak sorunu dedim. Dünyada hepimiz sallantılı korkuluksuz bir köprüde yürür gibiyiz. Tutunacak bir şey olmadı mı insan yuvarlanır... Okumak isteyenlere keyifli okumalar diliyorum.
Aylak AdamYusuf Atılgan · Can Yayınları · 201971,1bin okunma