2023 2. kitabı
Okunma: 15 Mart 2023 21:19
BİN MUHTEŞEM GÜNEŞ/KHALED HOSSEINI '' Coğrafya kaderdir.'' sözünün vücut bulmuş hali olan Bin Muhteşem Güneş. Afganistan'ın önce Sovyetlerle, sonra kendi içlerinde kendi kanlarından olan iktidar için savaşanlarla ve en son da Talibanla var olmuş bir savaş... Savaşın içinde kaybolan yaşamlar. Katı bir İslami rejimin dayattığı kurallar. Kurallar karşısında hayata tutulmaya çalışan kadınlar ve çoçuklar. Afganistan da o savaş anlarında kadın, erkek, çocuk herhnagi bir canlı olarak kalabilmeyi başarmanın ne denli zor olabileceğini romanı okurken iliklerinize kadar hissediyorsunuz. Her ne koşulda olursak olalım insan kalmayı becerebilmeyiz. Vücudumuzun her bir hücresine işleyen sadece savaş değil, alt üst olan yaşamlar ve bu yaşamlar sonucunda yolları kesişen iki kadın; Meryem ve Leyla. Bir de hayatlarını zindana çeviren Raşit. Hayatta hepimizin hikayesi birbirinden farklıdır. Tıpkı Meryem ve Leyla gibi. Meryem; harami olarak doğduğu için bir sıfır geride başlıyor hayata. Sırtında taşıdığı onca yüklere rağmen öyle büyük fedakarlıklar yapıyor ki... Okurken düşünmeden edemiyorsunuz ben olsam Meryem gibi davranırmıydım? Ve Meryem'e güç veren Leyla. Meryem'e göre daha şanslıydı, içi umut dolu olan, hayallerinden vazgeçmeyen leyla. Bir de ayakkabıcı Raşit. İlk başta Raşit'i sevmiştim fakat sayfaları çevirdikçe nefret ettim. Bir insan nasıl bu kadar acımasız, vefasız olabilir ki? Asla memnun olmayan her koşulda kadını suçlayan... "Pusulanın hep kuzeyi gösteren ibresi gibi, bir erkeğin suçlayan parmağı da daima, bir kadını gösterir." Ama sonunda bir yandan içimde kelebekler uçuçurken bir yandan yüreğime saplanan ince bir sızı. Dünyanın her bir yerinde haksızlığa uğrayan kadınların ağzından çıkan ahlar bir yağmur damlası olup gökyüzünden yağıyordu Afganistan'da. Sonrada tüm bu ahlar insanların üstüne yağıyordu. Toplumu bu yağmurdan arındıracak olan yine kadınlardı. Arındırmayı gerçekleştirecek olan ise eğitimdi. Bu hayatta evlilik gibi bazı şeyler bekleyebilir fakat eğitim asla bekleyemezdi. Çünkü eğitimsiz bir kadının olduğu toplum asla başarıya ulaşamazdı.
Bin Muhteşem GüneşKhaled Hosseini · Everest Yayınları · 2026119,5bin okunma