Anadolu'nun Üç Tezenesi
2023 40. kitabı
Okunma: 16 Mart 2023 15:33
Kitabın adı : Anadolunun Üç Tezenesi Yazar : Mithat Baş Yayınlayan : Gece Kitaplığı Basım Tarihi / Yeri : Birinci Basım Agustos 2017 Ankara /Sayfa Sayısı : 297 Kitapta üç değerli halk ozanımız, Aşık Veysel, Aşık Mahzuni Şerif ve Neşet Ertaş'ın hayatından kesitler, eserlerinden kısa kısa alıntılarla oluşmaktadır. Halk ozanları içinde bulunduğu toplumun sorunlarını dile getiren nadide insanlardır. Bazen onlarca sayfa dolusu kitaplara sığabilecek bir konuyu tanımlama hususunu kısa bir dörtlükle vurucu, hafızalarda kalıcı bir biçimde ifade ederler. Halk ozanları toplumdaki bireylerin düşün dünyasına gönül dünyasına hitap edip söyledikleri ile yüzyıllar boyu gönüllerde nesilden nesile geçer, Koca Veysel'in Benim Sadık yarim kara topraktır türküsü ile, Aşık Mahzuni Şerif'in Çeşmi Siyahım eseri ile Neşet Ertaş'ın Gönül Dağı ile yüreğimiz dağlanmaktadır, Acıda, kederde, sevinçte tasada, ayrılıkta sevda da, Millet olarak hep türkülerde buluruz teselliyi... İncelemeyi bitirken üç saygın Ozanımız hakkında gerek bir birleri gerekse dostları sevenlerince yazdıkları üç güzel şiirle bitiriyorum. İyi okumalar herkese zihin açıklığı diliyorum. Birinci şiir Aşık Veysel'e Ümit Yaşar Oğuzcan üstadın yazdığı şiir DOSTLAR SENI UNUTUR MU? Doldurulmaz yerin senin, Dostlar seni unutur mu? Hiç sönmezdi nurun senin, Dostlar seni unutur mu? Tertemiz bir özün vardı, Apaydınlık yüzün vardı, Söylenecek sözün vardı, Dostlar seni unutur mu? Her gerçeği gören sendin, Aşk sırrına eren sendin, Gönüllere giren sendin, Dostlar seni unutur mu? Çektin, yazdın ve söyledin, Verdin, almak istemedin, Sadık yarim toprak dedin, Dostlar seni unutur mu? Hiç kimseyi incitmedin, Kalp kırmadın, kin gütmedin, Dostlarını unutmadın, Dostlar seni unutur mu? Şiirde sağlam temeldin, İnsanlıkta en güzeldin, Biz bir Ümit, sen Veysel'din, Dostlar seni unutur mu? Ümit Yaşar Oğuzcan Aşık Mahzuni Şerif'ten Neşet Ertaş'a Bülbül hayli oldu bağdan gideli Uzak bağda öten Neşet hoşgeldin Aşıkların hepsi haktan badeli Gözümüzde tüten Neşet hoşgeldin Sen bizim ovaya türküler ektin Ektiğin türküden çektin ha çektin Gönül dolusunu gurbete döktün Bir gelip bir giden Neşet hoşgeldin İnce ince gurbet yakar insanı Sıladan ayrılmam derdin ha gardaş hani Güzel toprağımın ey bülbül canı Gamlı gamlı yatan Neşet hoşgeldin Serin olur ılgaz dağının başı Seninle çok yedik ekmeği aşı Mahzuni Şerif'in gara gardaşı Bir doğup bir batan Neşet hoşgeldin.   Aşık Mahzuni Şerif Neşet Ertaş'tan Mahzuni'ye Hakkın var ettiği sen bir ruh iken O ölmez yitmezi gördün Mahzuni Vücut dünyasında buldun bir mekan Oldu bu can senin yurdun Mahzuni Hakkın emriyle dünyaya geldin Dünya insan için cennettir bildin Haksızlığı gördün şaşırdın kaldın Bunun nedenini sordun Mahzuni İşine gelmeyen seni dışladı Haksız sürüleri seni taşladı Çok cahiller yuh çekmeye başladı Onun cevabını verdin Mahzuni Haksızlık eyleyip haram yemedin Sözlerin doğrudur yalan demedin Sen allah'ın doğrusunu söyledin Çünkü hak gözüyle gördün Mahzuni Yalan yoktur bu garibin sözünde Nice yıllar yandın aşkın közünden Gönülü hak bildin buldun özünden O hakkın sırrına erdin Mahzuni Neşet Ertaş
Araştırma İnceleme Edebiyat
Anadolu’nun Üç TezenesiMithat Baş · Gece Kitaplığı · 201717 okunma