2023 15. kitabı
Barbarları Beklerken romanı isimsiz anlatıcı belirsiz zaman ve mekăn, adı olmayan hayali imparatorluk Baş karekter sınır kalesinde görevli sulh hakiminin görevlendirimesiyle başlar. Yerli halkın yaşadığı, topraklarına el koyan, medeniyet getirdiği iddiası ile halka barbarca davranan yerli halkı barbar, istalıcı gören imparatorluk. Okurken sulh hakiminin sizi sıklıkla düşünmeye sorgulamaya çekiyor. Mahkûmların sorgusu, yaralıların durumundan duyduğu utanç. Bedenlerine yapılan işkence izleri. Onlardan biride genç bir kız ona karşı hissettiği duygular, bedenindeki işkence izlerini sorduğunda "hatırlamıyorum" cevabı beni ikince kez düşündürmüştü, işkencenin ağırlığında ve onca duygular içinde aşkıda sorgular. Siyasal olayların, bazen aşkı bazen kültürü suçlayan ve suçlamanın etkenleri ile gerçeğe ulaşma duygusu. Asker ve atlar ile çıktığı yolculukta zorlu koşullar. Geri dönüşünde sulh hakimin mahkemeye çıkışı adaletin yerini bulma çabası. Hayali imparatorluk içinde suçun, cezanın, içselleşmenin, bağışlamanın, aşkın, savaşın bir bakış açısı ile düşündüren, barbarlar kim? Medeniyet nedir? Irkçılığın muazzam anlatımı. Bir bölümde şöyle geçiyordu. "Acı çekiyorsan cesaretini yitirme" ve "Kalbime keder çöküyor" beni düşündüren etkileyen cümlelerden. Coetzee 'nin müthiş bakış açısı, sorguları sizi etkikeyor, fazlasıyla düşündürüyor. Kusursuz anlatım, dil, üslup, psikojik derin tahliller, insan/a bakışı, davranışlarımızı, duygularımızı sorgulamanın anlamı. "dünyanın yolundan sapmadan ilerlediğini bilerek dingin bir gönülle uyayabilmek" ahh! ne iyi olurdu Coetzee Benim için romanın yeri fazlasıyla belli. Boşluk boşluktur, hayat hayattır, her yerde aynı bu. Ama başkalarının emeği ile yaşayan, boş vakitlerimi dolduracak uygarca kötü alışkanlıklardan yoksun olan ben melankonimi şımartıyor ve anlamsızlığından özel bir tarihsel acılık bulmaya çalışıyorum. Boş, asılsız, yanlış! Kimse beni görmediği için ne kadar şanslıyım! Şunu biliyorum ki artık kitaplığımda John Maxwell Coetzee kitapları okunarak yer bulacak. #kitap #kitapönerisi #canyayinlari
Barbarları BeklerkenJ. M. Coetzee · Can Yayınları · 20192,049 okunma