Elektroniğin Kuantum Mekaniksel Hız Sınırı Belirlendi Avusturya ve Almanya’dan araştırmacılar optoelektronik olgunun mümkün olan en kısa zaman ölçeğini araştırdı. Bilgisayar çipleri giderek daha kısa sinyaller ve zaman aralıklarıyla çalışırken bir noktada fiziksel sınırlarla karşı karşıya geliyor. Bir yarıiletkenin içinde elektrik akımı üretilmesini sağlayan kuantum mekaniksel süreçler de belirli bir zaman alıyor. Bu da sinyal üretimi ve sinyal iletiminin hızını kısıtlıyor. Mikroelektronik devrelerde, elektrik akışı, elektromanyetik alanlarla kontrol ediliyor. Örneğin bir transistöre elektriksel alan uygulandığında, transistör elektriksel alanın açık ya da kapalı olmasına bağlı olarak ya elektrik akımının geçmesine izin verir ya da bunu engeller. Böylece bir elektromanyetik alan elektrik sinyaline dönüşür. Elektromanyetik alanın akıma dönüşümünün hız sınırlarını belirlemek amacıyla yürüttükleri çalışmada, araştırmacılar mevcut en hızlı ve hassas elektromanyetik alanlar olan lazer atımlarını kullandı. Sonuç olarak, mevcut teknolojilerle bu hızın bir petahertzin (bir milyon gigahertz) üzerine çıkarılamayacağı belirlendi.
Veri İletim Hızında Yeni Rekor Bilim insanları sadece bir ışık kaynağı kullanarak saniyede 1,8 petabit (1 milyon cigabit) hızla veri aktarıp bir dünya rekoruna imza attı. Danimarka ve İsveç’ten araştırmacılar küresel internet trafik hızının iki katına karşılık gelen 1,8 petabitlik hıza sahip veri transferini, özel tasarlanmış tek bir optik çip kullanarak gerçekleştirdi. Bu optik çip, tek bir kızılötesi lazerden gelen ışığı kullanarak çok sayıda farklı frekansta ışık üretiyor. Böylece lazerin tek olan frekansı (rengi) tek bir çip içinde yüzlerce farklı frekansa (renge) çoğaltılıyor. Renkler birbirlerinden belirli bir frekans uzaklığında olacak şekilde belirleniyor. Her bir renk izole edilip üzerine veri işlenmek üzere kullanılabiliyor. Daha sonra frekanslar tekrar bir araya getirilip optik bir fibere gönderilerek veri iletimi gerçekleştiriliyor. Geleneksel yöntemlere göre önemli ölçüde daha düşük güç kullanılan bu yöntem, internetin iklim ayak izini küçültme potansiyeline sahip.